Knihovnička Radiožurnálu

21. srpen 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Chci vám vyprávět příběh o zvířeti, které si v pasti uhryzalo nohu. I když s anestézií to nebolelo. Všechnu krev uklidili, zatímco jsem spala. Doktor byl příjemný. Udělal dva drobné řezy, které za pár měsíců už ani nenajdete.

Maťa nabízí CAFE BABAR - výbor z tvorby dvaceti současných sanfranciských básníků.. Antologie vychází díky iniciativě básnířky Laury Conwayové, ta žije toho času v Praze, a vy jste vyslechli báseň Eli Coppoly - přeložil ji Luboš Snížek.

Některé knížky potěší, sotva je vezmete do ruky - už svým vzezřením potvrzují termín "krásná literatura". Patří k nim vzpomínková kniha Violy Kováčové ČAS BARCHESU (vydalo nakladatelství G plus G, ilustrovala Saša Švolíková, grafická úprava Pavel Růt a přeložila Eva Macháčková). Příběhy, které autorka vypravuje s laskavou věcností, se odehrávají za první československé republiky ve Svatém Juru, městečku nedaleko Bratislavy, a jejich smutnými reálnými hrdiny jsou nejčastěji slovenští Židé, jejichž rodiny v době Slovenského státu kamsi navždy zmizely - nejčastěji do Osvětimi.
Barches, to je maces?
Ne, barches je kynutý koláč, jen s mlékem, Židé nesmějí dát mléko s tukem dohromady.

Tony Hawks, anglický televizní a rozhlasový komik, textař a spisovatel, známý ze seriálu Červený trpaslík, se jednou (poněkud podnapilý) vsadil, že za třiceti dní objede stopem Irsko, obtěžkán lednicí. Výsledkem je svérázný cestopis, vlastně spíš reportážní román (jmenuje se - jak jinak - OKOLO IRSKA S LEDNICÍ), který napravuje některé omyly pohledu Angličana na Irsko a jeho obyvatele. Hawksova kniha zaznamenala úspěch všude, kde dosud vyšla; navíc byla zdramatizovaná a teď právě podle ní Keith English točí film. Okolo Irska s lednicí vydal Maťa v překladu Martiny Löflerové.

Z Irska vzhůru do Středomoří - další turistický průvodce řady Rough Guides (autor David Abram, u nás vydává Jota) se jmenuje KORSIKA, a svazek obsahuje bonus - hodinové DVD. Každoroční příliv turistů (půldruhého milionu!) převyšuje šestkrát počet obyvatel ostrova, přesto se tu dosud neprosadil vliv zahraničních obchodníků s nemovitostmi, kteří povyšují zisk nad tradice. Průvodce varuje před srpnovými vedry, kdy je Korsika plná rekreantů z Itálie a Francie - nejkrásněji prý je na Korsice v době časného podzimu.

Pozor, soutěž!
CO V PRŮVODCÍCH NEBÝVÁ aneb Historie Prahy k snadnému zapamatování - tak se jmenuje kniha Stanislavy Jarolímkové (vydalo Motto), díky níž poznáte naše hlavní město z té zábavnější stránky. Krádeže bývaly v Praze i kdysi na denním pořádku, a kradlo se všechno - včetně vody, například na hradní příkopový vodovod byl v době Rudolfa II. napojen nezjištěný počet černých odběratelů. Mezi zloději z řad dobyvatelů vynikali Švédové. V 17. století v Praze ukradli, nač přišli, včetně střechy letohrádku Hvězda! A naše soutěžní otázka?

Uveďte rok vpádu Švédů do Prahy.

Své odpovědi posílejte na adresu: knihovnicka@rozhlas.cz.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu