Klus: Nemusíme se vzdát svého pohodlí kvůli záchraně planety. Heslem je střízlivá střídmost

26. červen 2019

V den další veřejné debaty Plusu atakovaly teploměry na některých místech republiky až 38,5 °C a meteorologové očekávají, že červen bude nejslunečnější minimálně od roku 2006. 

Podle projektu Intersucho by za 10 dní mělo být postiženo suchem až 90 % území ČR, 50 % kriticky. Změny klimatu můžeme sledovat na celém světě. Děláme dost pro ochranu životního prostředí?

A musíme se vzdát životního stylu, abychom zachránili planetu? Nejen o tom mluvili hosté veřejné debaty Českého rozhlasu Plus v Papírně Plzeň na téma „Doba konzumní: Vzdáme se pohodlí kvůli planetě?“

Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, má za to, že se nemusíme vzdát svého životního stylu úplně, protože pohodlně se dá žít i skromněji.

Podle herce a zpěváka Tomáše Kluse se pohodlí vzdát nemusíme, heslem by se měla stát střízlivá střídmost. Důležité je ale i uvědomování si souvislostí – například když si vybíráme, co jíme, je dobré si uvědomovat i vlastní uhlíkovou stopu. Tedy to, co člověk způsobí, když si něco koupí.

Kněz, přírodovědec, teolog a spisovatel Marek Orko Vácha použil v souvislosti s tématem metaforu auta, které jede směrem k propasti. Lepší technologie zpomalí jeho rychlost, ale je třeba zastavit a zařadit zpátečku – a to je podle jeho mínění právě změna životního stylu a přehodnocení toho, co nám přináší štěstí.

Přináší nám štěstí konzum a spotřeba? Řeší zákaz plastových brček nějaký problém, nebo jde jen o symbol? A jak jsme se dostali do fáze, že posledních několik let řešíme sucho? Poslechněte si celou debatu Plusu!

Hosty veřejné debaty byli předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, ​zpěvák a herec Tomáš Klus, kněz, přírodovědec, teolog a spisovatel Marek Orko Vácha, ekonom Aleš Michl z České národní banky a klimatolog Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu. Moderoval Michael Rozsypal.

autoři: Michael Rozsypal , jpr

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.