Kluci si zaslouží, aby extraligu hráli. Dukla má ambice před finále s Kladnem

17. duben 2021 07:00

Hokejová Jihlava dnes rozehraje finále první ligy. Dukla chce v sérii s Kladnem usilovat o extraligu. A to i přesto, že brzo nebude mít stadion, kde by mohla hrát.

Dukla Jihlava navíc neměla během sezony peníze, hráči chodili na brigády a hledali si práci mimo ledovou plochu.

„Osobně jsem dnes nachodil 17 kilometrů. Ono se to nezdá, ale těch 12 hodin na nohách, to je nesmírně těžký,“ popisoval své pocity z práce v továrně jihlavský hokejista Jan Strejček loni na podzim, kdy Dukla neměla na výplaty, a někteří hráči chodili místo tréninku na brigády.

„Opravdu mě to překvapilo, nečekal bych to, obzvláště u Jihlavy, klub je jeden z nejlepších v první lize a má ambice postoupit.“ A právě ten samý klub, který neměl z čeho zaplatit své hokejisty, teď bude hrát finále první ligy.

Finále první ligy

„Kdybychom porovnali rozpočty těch týmů, určitě nebudeme nejbohatším klubem, budeme někde ve středu. Jsem přesvědčený o tom, že se ten sport dá dělat ekonomicky celkem obstojně,“ a to Dukla a její jednatel Bedřich Ščerban prokázali během sezony otevřeností vůči hráčům i veřejnosti v situaci, kdy se klub dostal do finančních potíží.

Také tato nepříjemná zkušenost mohla celý tým stmelit. „Stoprocentně zase budeme držet pohromadě a ti kluci si to zaslouží, aby si tu extraligu zahráli, s tím bychom do toho šli,“ slibuje jednatel jihlavské Dukly, že by v případě úspěchu proti Kladnu chtěl klub extraligu hrát.

Stadion

Další otázkou ale je, kde. Zimní stadion v Jihlavě se totiž bude na konci kalendářního roku bourat a na jeho místě se začne budovat nová hokejová aréna. „Do té doby můžeme hrát tady a samozřejmě už máme vypracované varianty na to, kde bychom byli, abychom prošli licenčními podmínkami. Varianty jsou na stole.“

Jisté je tedy z pohledu hokejové Jihlavy jedno: „Jestli se nám podaří vyhrát čtyři zápasy, budeme hrát extraligu.“ Finále první ligy zahájí Dukla Jihlava na ledě Kladna dnes v 18 hodin.

autoři: Jan Kodet , mik
Spustit audio