Klubovna na Letné bojuje o přežití. „Dávám si tam buřty s cibulí,“ doporučuje Pavel Maurer

1. prosinec 2019
Glosa Pavla Maurera

Možná máte své oblíbené místo, kam si rádi zajdete na dobré jídlo nebo si jen odpočinout. Může to být luxusní restaurace, ale třeba i obyčejná hospoda nebo malá dřevěná klubovna někde v parku, kam si s chutí zajdete na pivo a buřty s cibulí. Jedno takové oblíbené místo má i gastronaut Pavel Maurer na pražské Letné.

Před dvěma týdny se sešla spousta lidí v Praze na Letné, jak bývá v naší zemi čas od času zvykem. Já bych vám dnes chtěl něco říci o velmi zvláštní restauraci, která se jmenuje Výletná a patří do této prestižní lokality.

Čtěte také

Ona Letná, to je vůbec zvláštní pražský fenomén. V padesátých letech tu krátce trůnila socha J. V. Stalina. Dnes je na jejím místě nádherný metronom a všude kolem spousta kvalitních nezničitelných mramorových desek, lavic a chodníků, na nichž každý denně klouzají prkna skateboardistů.

Na Letné se také odehrávaly první máje, byly tu neuvěřitelně honosné přehlídky vojenské techniky, měla se tu stavět kontroverzní (v mých očích však krásná) knihovna od architekta Kaplického zvaná Blob, stanují zde cirkusy a kočovná divadla, je tu spousta sportovního prostoru. Fanoušci sem putují na stadion Sparta na fotbal. A lidé sem chodí demonstrovat, když se jim něco nelíbí.

 Je to asi největší a nejslavnější shromaždiště v naší zemi. Já vám ale chci představit nenápadnou ovšem krásnou klubovnu, Výletná, kde se můžete občerstvit. Je v parku, je ze dřeva jako se stavěly klubovny začátkem minulého století, je nesmírně romantická a byť se nachází na tak prestižním místě jakým je Letná, už několik let bojuje o život!

Čtěte také

Dřevěná klubovna z roku 1926 by asi brzy spadla stářím, ale naštěstí se našli lidé, kteří ji zachraňují. Spolek Výletná obnovil smysluplné využití sportovního areálu tělovýchovy, volnočasového využití i občanské angažovanosti. Já se třeba angažuji tím, že si tam dám pivo a buřty s cibulí, zahraji šachy, co jsou neustále připraveny na všech stolech, a potom si můžu zahrát i tenis, nebo se promenádovat po krásných Letenských sadech.

Spolek podporuji i tím, že tam jím. Já se tam rád zastavuji na občerstvení ne snad proto, že by tu vařili vysokou gastronomii, ale proto, že klubovna má neuvěřitelnou atmosféru dob minulých. A tak, ještě kromě vlastního občerstvení, mohu snadno malinkým dílem pomoci dobré věci… a to mě baví! Výletná na Letné bojuje stále o přežití, ale já věřím, že to vydrží a nakonec slavně zvítězí!

 

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio