Klub dvojčat a vícenarozených najednou

20. říjen 2005
Vaše téma

Jsme teď ve spojení se zakladatelkou klubu, Klárou Rulíkovou. Dobrý den. Můžete nám tu činnost klubu krátce představit? Říkali jsme, že u nás je jenom jeden, ve světě jich je spousta.

Klára Rulíková: No, ono už to není taková pravda. Už je těch poboček klubů dvojčat po republice přes dvacet. Ale máte pravdu, my jsme před 10ti lety začínali jako první klub dvojčat a začínali jsme jako svépomocná skupina maminek a za těch 10 let se naše činnost rozšířila jednak do většiny velkých měst po republice. Pořádáme společné akce týdenní, víkendové, společné tábory, vydáváme brožurky. Takže vlastně by se dalo říci, že ta činnost už je daleko širší než byla, když jsme začínali.

My už jsme říkali, že u nás existuje docela málo seriózních informací o životě vícerčat. Proč tomu tak je?

Klára Rulíková: To by mne také zajímalo. Bohužel se u nás nikdo na výchovu a vývoj dvojčat nespecializuje. Zatím jsou pouze některé studie o schizofrenii dvojčat nebo o dědičnosti inteligence. Je to škoda, že se tomuto tématu nikdo nechce více věnovat u nás.

My jsme dneska také mluvili o tom, že odpovíme alespoň některé otázky posluchačů. Ty se nejčastěji týkaly výchovy vícerčat. Co radí odborníci ve světě, jak je vychovávat? Oddělovat nebo neoddělovat? Dávat do jiné třídy, oblékat různě a já nevím co všechno ještě.

Klára Rulíková: U nás se tomu, jak jsem říkala, nikdo nevěnuje. Jediné, co přetrvává u psychologů je, že by se dvojčata měly striktně oddělovat. Ve světě například paní doktorka na konferenci o vícečetných porodech před dvěma lety rozdělila dvojčata do třech kategorií. Na extrémně individuální, středně závislé a úzce vázané. Tam by bylo potřeba, aby rodiče sledovali své děti, jestli jsou na sebe vázány tak, aby je zbytečně násilně neoddělovali a zase naopak. Pokud jsou dvojčata, každé úplně jiné, nechtějí být spolu, tak aby je násilně nedávali dohromady. To je asi tak v kostce to, co je asi nejdůležitější.

Tak to tím také uzavřeme. To byla zakladatelka klubu dvojčat a vícerčat Klára Rulíková. Díky za informace a nashledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu