Klub českých turistů stárne. Roky přibývají nejen organizaci založené roku 1888, ale i členům

12. leden 2019 10:20

Klub českých turistů má asi 30 tisíc členů, pro které pořádá každoročně stovky akcí. Členská základna organizace ale stárne a mladí nepřibývají. Výjimkou v tomhle směru není ani místní odbor klubu v Hradci Králové. Základnu tady tvoří momentálně zhruba 90 lidí převážně v důchodovém věku. 

Krkonoše patří s 11 miliony návštěv ročně k nejnavštěvovanějším chráněným územím v Evropě

Krkonošský národní park patří k nejnavštěvovanějším chráněným územím v Evropě

Že Krkonošský národní park patří k nejnavštěvovanějším chráněným územím v Evropě - v přepočtu na plochu i v absolutních číslech - víme už dlouho. Nyní známe přesná data, která ukazují, že návštěvníků nejvyšších hor naší republiky je ještě víc, než jsme si mysleli. V roce 2017 navštívilo Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo 3 657 254 lidí, kteří zde dohromady strávili 11 324 528 tzv. „osobodní".

Evidenci členů má v hradeckém odboru na starosti Stanislava Lukášková: „V letošním roce tam máme asi šest jubilantů, kterým je už 75 až 80 let. Z toho jsou tedy tři opravdu aktivní. Chodí s námi každý víkend, nebo jezdí i na kole. A potom se ten průměrný věk pohybuje kolem 60 roků. Je tam potom ještě několik nedůchodců, ale většinou jsme seniorského věku."

Každoročně se do Klubu v Hradci Králové přihlásí kolem pěti lidí, jenže znovu to jsou členové spíš vyššího věku. Zhruba stejný počet z různých důvodů odejde.

Klub českých turistů stárne a jeho členové také (ilustrační foto)

A mladí podle předsedy hradeckého odboru Klubu českých turistů Jiřího Lecnara nepřibývají: „Mělo by to začínat v rodině. Naše ročníky, ještě válečné, tak tíhly k turistice. Ale jestli to ti mladí v rodině pochytí nebo ne, tak to už je potom otázka."

Aktivit chystá hradecký odbor pro své členy dost - každý týden minimálně jeden výlet o víkendu a za příznivých podmínek se přidá někdy i další ve všední den. Na první říjnovou sobotu organizuje místní odbor dokonce celostátní akci - pochod okolo Hradce.

Čtěte takéKlub českých turistů

„V letošním roce to bude už 10. ročník. Ale potom to už možná skončí, protože nejsou lidé, kteří by to dělali," ani z těchto slov předsedy Jiřího Lecnara nezní moc optimismu.

Naděje na omlazení Klubu českých turistů ale existuje

Žádný smutek ani rezignaci v duších členů hradeckého odboru ovšem nehledejte. Parta, která se pravidelně vydává na výlety, prý jakékoli chmury rozežene.

A jsou tu i takzvaní Tomíci - členové Turistického oddílu mládeže, součásti Klubu českých turistů.

Klubu českých turistů chybí mladí značkaři. Nejstaršímu je přes 80 let

Turistické značky a Jiří a Milada Novákovi

Značkaři – tedy lidé, kteří se starají o obnovu turistických tras, pomalu stárnou. Zatím nehrozí, že by unikátní český systém červených, modrých, žlutých a zelených tras chátral. V některých regionech ale značkaři začínají chybět. Trasy totiž obnovují zdarma – Klub českých turistů jim platí jen dopravné a diety. Celkem se turisté starají v celé zemi o 45 tisíc kilometrů tras.

Ten hradecký vede Miroslav Opat a v tělocvičně základní školy Sever na Slezském předměstí má každé úterý na starosti - jak sám říká - pytel blech: „Teď se to v poslední době zase maličko zlepšilo. A těch dětí přibylo. Zdá se, že se vracejí do různých sportovních oddílů a do přírody."

Aktivních a do pohybu nadšených dětí je na rozdíl od členů středního věku poměrně hodně, říká Miroslav Opat. A výlety pěšky nebo třeba i na běžkách jsou pro ně činností stejně běžnou, jako pro některé jejich vrstevníky počítač nebo mobil.

Řada dětí navíc často přivede kamarády, takže naděje na to, že za pár let členská základna Klubu českých turistů znovu omládne, určitě existuje.

Klub českých turistů stárne a jeho členové také (ilustrační foto)
autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související