Klokánka bychom bez podpory veřejnosti nemohli provozovat, říká jeho zakladatelka

24. prosinec 2014

„Klokánky jsou plné, ale musíme snižovat kapacitu. V jiných zařízeních, která jsou provozována v rámci dětských domovů a kojeneckých ústavů, je prý dostatek míst,“ nastiňuje zakladatelka projektu Klokánek a předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Do širší klokánkové rodiny nyní patří kolem 500 dětí, za celou historii prošlo Klokánkem přes 5 tisíc lidí.

Zařízení nyní budu muset redukovat počet míst, neboť překračovaly kapacitu. „Úřady nám děti dávaly. Když rozhodne soud, že děti svěřuje do Klokánku, tak je podle pokynů ministerstva musíme přijmout,“ vysvětluje s tím, že v opačném případě by jim hrozila pokuta, případně odnětí pověření.

Jak vypadají klokánkové Vánoce? „Většina dětí jdou domů k rodičům nebo příbuzným, některé zůstávají s klokaní tetou,“ říká. Děti mají hodně dárků díky podpoře lidí. „Bez podpory veřejnosti bychom Klokánka vůbec nemohli provozovat,“ podotýká.

A jak vypadá péče v Klokánku? „Staráme se zpravidla o tři až čtyři děti v různém věku v samostatných bytech. Klokaní teta je s dětmi celý týden ve dne v noci, vaří, nakupuje, pečuje o domácnost,“ říká s tím, že po týdnu se tety střídají.

Jak vypadá přijetí nového člena do klokánkové rodiny? Jak hodně se dnes při řešení nejrůznějších rodinných sporů hledí na práva dítěte? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio