Klokani chtějí hrát v Ďolíčku za každou cenu. Obětovali i tým

13. červenec 2013

Fotbalisté Bohemians Praha 1905 by bez fanoušků momentálně ani nebyli. Právě jejich příznivci stojí za tím, že se klub v roce 2005 znovu zrodil a od příštího týdne opět bude hrát nejvyšší českou fotbalovou soutěž. A co víc - po letech strávených v azylu opět v tradičním Ďolíčku, který v létě dostal nutný vyhřívaný trávník. Ale láska a vděk k vlastním fanouškům je pro chudý klub nebezpečná zbraň.

V generálce na ligu proti Spartě Klokani z Ďolíčku naplno ukázali, kam musel nováček soutěže v létě investovat.

„Nechci, aby to vyznělo, že si tady stěžuju, naopak, strašně si vážím lidí, kteří dělají pro Bohemku. Je to těžká situace a chápu, že se upřednostnila investice do stadionu, i když bych byl z trenérského hlediska radši, kdyby přišla do týmu. Budeme ale bojovat s týmem, který máme.“

Jozef Weber už po postupu ze druhé ligy říkal, že potřebuje tým posílit, aby byl v nejvyšší soutěži konkurenceschopný.

„Myslím, že základ je furt stejný, jako byl vloni, je akorát škoda toho Radka, mohl tam třeba jako dvojka zůstat. To si myslím, že je obrovská chyba,“ připomíná fanoušek Milan konec brankáře Sňozíka, což byl ten jediný hráč, který se vám z jedenáctky Bohemians 1905 posledních let mohl vybavit.

A protože bez peněz se těžko nakupuje, nově příchozí si pro jejich výkony pravděpodobně opět těžko zapamatujete. Trenér Weber je totiž musel najít zpravidla v juniorkách nebo rezervách ostatních týmů, které by pochopitelně žádné velké talenty nepustily.

„I v těch béčkách jsme se snažili charakterově a fotbalově najít hráče, kteří chtějí růst a mají progres, kteří se třeba jednou stanou známými hráči. Nebyl to nahodilý výběr, snažili jsme se, aby byl tým charakterově i herně správně poskládaný,“ vysvětluje Jozef Weber.

„Pokud hráči, kteří přišli, nebudou hrát tak, že cítí tradici klubu, odnesou to od nás fanoušků. V Bohemce se vždycky musí jezdit po zadku,“ varuje fanoušek Milan.

Statečné srdce

Ďolíček tak zřejmě od nové sezóny bude působit jako sice moderní, ale přesto bojiště z období husitských válek. Chorály, odvaha a asi také vozová hradba před vlastním pokutovým územím, totiž budou muset nahradit fotbalové zbraně, které budou Klokanům oproti ostatním bojovým kavalériím chybět.

„Budeme se rvát o každý bod, o každé vítězství. A k tomu přinést fanouškům i nějaké potěšení ze hry. Snažím se to klukům nějakým způsobem vsugerovat, že kdo má statečné srdce, může si poradit i s lepšími soupeři. Jde o odvahu hrát fotbal a ukázat se – nakonec i pro ně je to obrovská šance nakouknout do ligy,“ nevzdává se naděje trenér Bohemians Praha 1905 Jozef Weber.

autoři: mch , tej
Spustit audio