Klimkovice chtějí z obce vyhnat tisíce aut, čekají na rozhodnutí vlády

24. leden 2013

Klimkovice na Novojičínsku chtějí zakázat starším autům vjezd do města. Denně lázeňským městečkem projíždí až osm tisíc aut. Řidiči osobních aut i náklaďáků totiž nechtějí jezdit po nedaleké dálnici, aby nemuseli platit za známku. Cesta přes město navíc funguje jako zkratka.

Radnice proto chce v obci vyhlásit nízkoemisní zónu. Zatím k tomu ale nedošlo. Vláda musí nejdřív vydat nařízení, ve kterém specifikuje, jak budou emisní plakety vypadat, kolik budou stát a jaké budou kompetence místní samosprávy.

Podle sociálnědemokratického starosty Klimkovic Zdeňka Husťáka je ale pro Klimkovice vyhlášení nízkoemisní zóny mimořádně důležité.

„Jsme nejmladší lázeňské město v České republice, ale ležíme na Ostravsku. Chceme tak změnit image Ostravska, které je co se týče ovzduší vnímáno velmi negativně. Chceme nejen pro lázeňské hosty, ale i pro naše občany ovzduší zlepšit a tohle je jedna z možností, kterou nám zákon dovoluje,“ vysvětluje Husťák.

Dalším zdrojem znečistění ovzduší jsou vedle aut i místní topeniště. Lidé často topí levným uhlím a spalují třeba i plasty a z komínů se pak line černý, jedovatý kouř. I tento problém se v Klimkovicích pokoušejí zmírnit.

„Využili jsme dotaci ministerstva životního prostředí na nové kotle, sami děláme osvětu mezi občany a daří se nám to. Už 40 lidí si požádalo o příspěvek. My jsme pro ně ještě připravili výhodné půjčky a další příspěvek 20 tisíc korun,“ říká starosta obce.

Někteří obyvatelé Klimkovic vymysleli zajímavou zbraň proti sousedům, kteří je svými komíny dusí. Fotí si je a snímky zveřejňují. Podle starosty to funguje. Zdůraznil ale, že jde o záležitost občanských iniciativ a město s ní nemá nic společného.

autoři: ima , pkr
Spustit audio