Klimatolog Jan Pretel: Současné počasí? Všechno má své meze

Proč je takové horko? I na to se zeptal moderátor Martin Veselovský v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu klimatologa Jana Pretela. Pěstitelé v Česku tvrdí, že nastává doba hladovění, jiní oponují, že podobné teplo bylo v historii už mnohokrát. Kdo z nich má pravdu?

„K létu vždycky patří teplo,“ uvažuje Jan Pretel. Uznává však, že všechno má své meze. „Je to už měsíc, co jsme se v Česku topili při silných povodních. Uplyne pár týdnů a je tu druhý pól – není voda,“ popisuje s tím, že z globálního pohledu na vývoj klimatu vše zapadá.

Čtěte také

Za posledních 15 let se podle statistiky OSN teplota nezvyšuje. Jak to, že tedy máme tak teplá léta? „Myslím, že je to jen dojem,“ odpověděl na námitky Martina Veselovského Jan Pretel, podle kterého teplota narůstá jen o několik desetin nebo setin stupně.

Můžeme ovšem očekávat větší rozkolísanost klimatu. „Klima je skutečně víc rozkolísané, než bylo před 30 nebo 40 lety,“ uznává.

Jak se současné klima projeví u nás a jak například na severním pólu? A jak by se mohl změnit systém počasí nad Evropou? I na to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Pretelem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio