Klimatická dohoda je sci-fi, hledět na 100 let dopředu není praktické, říká Jan Zahradník z ODS

Před rokem a půl se Česká republika zavázala plnit pařížskou klimatickou dohodu, nutná je ale ratifikace v obou komorách parlamentu. Senát dohodu schválil, nyní je na řadě Poslanecká sněmovna. Tam je ale dohoda zatím v prvním čtení, připomíná ve Dvaceti minutách Radiožurnálu poslanec za ODS Jan Zahradník. Ten patří k odpůrcům dohody.

Klimatická teorie o tom, že globální oteplení a změnu klimaty způsobili lidé, má podle něj dva nové aspekty. „Ve Spojených státech se ukázalo, že nezanedbatelné množství lidí s teorií nesouhlasí, a ti dostali legitimitu v amerických prezidentských volbách,“ vyzdvihuje s tím, že další novou věcí je víkendové zasedání G20, kde byly v závěrečném komuniké zmíněny rozpory.

Na klimatické dohodě Janu Zahradníkovi vadí například to, že se uzavírá na 100 let – hledět na takovou dobu dopředu je ale podle jeho slov hezké možná v science fiction, není to ale správné v pragmatických věcech, které ovlivňují každodenní život lidí.


Pařížská klimatická dohoda stanovuje cíle ke snižování produkce skleníkových plynů. Dohoda, kterou do této chvíle ratifikovalo 153 zemí, dostala trhlinu, když americký prezident Donald Trump oznámil, že jeho země od ní odstoupí.

Dohoda bude mít podle něj dopady i na českou energetiku a ekonomiku – má-li se udržení nárůstu teploty pod dvěma stupni Celsia naplnit, tak by bylo potřeba s ukončením spalování fosilních paliv začít už za 20 let. K tomu by ale bylo potřeba nalézt náhradu.

„Když se ustupuje od fosilní energetiky, tak se musí hledat náhradní zdroje,“ namítá s tím, že solární ani větrná energetika potřebné zdroje nenahradí.

Místo globálních spasitelských plánů by tak podle něho bylo lepší zabývat se vlastními problémy, jako je například problém energetiky, prosazení alternativního zdroje k tepelným elektrárnám, hospodaření s vodou, projekty na zadržení vody v krajině, v nádržích nebo na šetření s vodou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio