Klikáte často na internetové reklamy? Může se za nimi skrývat virus!

9. únor 2016
Žurnál servis

Dnes je mezinárodní den bezpečnějšího internetu, a tak si přípomínáme bezpečnostní zásady při užívání počítače. Řada lidí si myslí, že když se bude vyhýbat pochybným stránkám, například s pornografií nebo nelegálním obsahem, nehrozí jim, že jim počítač napadne virus. Jenže větší riziko může být jinde.

Na stránkách, které lidé na internetu běžně navštěvují, se případné viry můžou skrývat hlavně v reklamách. „Pokud na reklamě je tlačítko, které říká, klikni zde nebo stáhni si toto, tak je to trochu podezřelé,“ vysvětluje bezpečnostní analytik Michal Špaček.

Reklama se podle něj snaží člověku říci, co má dělat, aby nad tím nemusel přemýšlet, a v tu chvíli je potřeba se zastavit a podívat se, co je to za reklamu a kam vede, nebo na ni raději vůbec neklikat.

Třeba společnost Google jen loni zablokovala 10 tisíc internetových reklam, které se snažily uživateli nainstalovat virus. „Hackeři často používají sociální inženýring, to znamená, že se snaží nalákat na nějaké extrémně zlevněné zboží, na nějakou pikantní věc typu, že nějaká celebrita se objevila na veřejnosti nahá nebo něco z jejího soukromí,“ vysvětluje výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Čtěte také

V některých případech se viry můžou skrývat dokonce i za nabídkou zabezpečení počítače. „Na stránce se může ukázat nějaká reklama, která se mi snaží říci, že mám v zařízení osm virů, což způsobí paniku a strach, takže chci kliknout a nainstalovat program, ačkoliv zrovna tímto způsobem nějaký vir nainstaluji,“ podotýká Michal Špaček.

Doporučuje proto pečlivě zvažovat, jaký obsah si lidé na internetu otevřou – a to nejen na svém počítači, ale i tabletu a chytrém telefonu.

autor: vok
Spustit audio