Klienti O2 se v cizině nemohli dovolat. Napadli nás hackeři, tvrdí firma

Tisíce českých a slovenských zákazníků operátora O2 v minulých dnech nemohli přijímat mezinárodní hovory. Za rozsáhlým výpadkem roamingu zákazníků společnosti O2 v Česku a na Slovensku by mohl stát hackerský útok na mezinárodní ústřednu firmy CETIN, nebo softwarová chyba. Výpadek se od úterního odpoledne dotkl zhruba 250 tisíc klientů.

Ve středu odpoledne se zákazníci s českou a slovenskou SIM kartou operátora O2 v zahraničí nikomu nedovolají a nejde zavolat ani jim. Nemůžou psát sms zprávy, někteří se ani nepřipojí na internet. V současnosti je možné se dovolat v rámci pevné sítě. V mobilní síti se v mezinárodním provozu spoje jen pět až deset procent hovorů.

"Za rozsáhlým výpadkem roamingu by mohl stát hackerský útok na mezinárodní ústřednu firmy CETIN," řekl člen představenstva firmy CETIN Michal Frankl.

CETIN provozuje mobilní i pevné sítě, které dříve patřily firmě O2. Ta stejně jako CETIN patří do skupiny PPF a je největším klientem CETINu. Mezinárodní telekomunikační provoz odbavuje CETIN prostřednictvím dvou ústředen v Praze a v Brně, které se vzájemně zálohují. V úterý došlo z dosud nezjištěných příčin k přetížení jedné ústředny, které se pak přeneslo i na druhou ústřednu.

„Nefungují jim hovory, a to jak v roamingu, tak tato čísla jsou zároveň nedostupná pro volání z České republiky. Co se týká datového provozu, ten je kolísavý, řadě zákazníků funguje i nadále,“ shrnuje mluvčí společnosti O2 Lucie Pecháčková.

Zkoušel jsem volat lidem, kteří mají O2 a jsou v zahraničí. Po vytočení čísla se ale jen ozve rychlé pípání, jako když je obsazeno nebo se ozve známý vzkaz, že volaný je dočasně nedostupný. S nedostupností mezinárodních hovorů bojují i zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu.

„Výpadek roamingu jsem zaznamenal už v úterý, český telefon používám jako zálohu při vstupech do vysílání. To teď ale nejde, při vytočení jakéhokoliv čísla mi telefon oznámí, že není registrován v síti a ani se nepokusí o spojení. Momentálně jsem tak odkázaný výhradně na belgický telefon,“ říká zpravodaj z Bruselu Filip Nerad.

Porucha na mezinárodních ústřednách


Zhruba před měsícem nefungovala část sítě O2 v Česku. Problémy se spojením hovorů měli někteří zákazníci ve středních, západních a jižních Čechách a v části Prahy. Výpadek trval asi tři hodiny.

Zatím není jasné, kdy budou mezinárodní hovory opět fungovat. Problém nastal u dodavatelské společnosti Cetin, která spravuje a provozuje datovou a komunikační síť. Příčinou výpadku je porucha, která postihla mezinárodní ústředny v Praze a Brně. Podle mluvčí Cetinu Terezy Gálikové teď problém řeší krizový štáb.

Zákazníci O2 si nejčastěji stěžují na to, že kvůli výpadku nemůžou pracovat. Třeba Arnošt Štaif vyhrožuje i přechodem k jinému operátorovi. Lukáš Síbrt na facebookové stránky O2 zase napsal, že bude požadovat finanční kompenzaci. Na to mu firma odpověděla, že může svoje vyúčtované služby reklamovat, až mu operátor fakturu vystaví.

autor:
Spustit audio