Klienti H-Systemu prohráli spor s insolvenčním správcem. Musí vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy, ve kterých žijí

24. červenec 2018 11:41

Klienti H-Systemu definitivně prohráli spor s insolvenčním správcem. Nejvyšší soud jim nařídil vyklidit domy, ve kterých žijí. Bytové družstvo Svatopluk, které tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, jenž si svépomocí byty v Horoměřicích dostavěli, označilo rozhodnutí soudu za šokující. Podle soudce Zdeňka Krčmáře šlo ale o nejlepší ze špatných řešení. Informaci přinesla Česká televize.

Lidé z družstva Svatopluk musejí vyklidit byty v Horoměřicích v těsném sousedství Prahy do měsíce od nabytí právní moci rozhodnutí, plyne z verdiktu Nejvyššího soudu.

Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou podle soudu absolutně neplatné. Verdikt je prý pro družstevníky šokující. „Něco takového jsme absolutně nečekali,“ uvedl za družstvo Martin Junek.

Soudce Zdeněk Krčmář rozhodnutí Nejvyššího soudu ve sporu o byty družstva Svatopluk označil za nejlepší ze špatných řešení.

„Snažíme se, aby každé soudcovské rozhodnutí bylo nejen podle práva, ale i spravedlivé. Někdy se ale dostanete k rozhodování kauz, kde už nemůžete nalézt bezezbytku spravedlivé řešení věci, ale jenom tu nejlepší z nejhorších možných variant. A ta věc, o které dnes budu mluvit, má podobné kontury,“ uvedl Krčmář.

Kauza H-System

„Nejvyšší soud si je vědom, jaký zásah bude mít jeho rozhodnutí do života desítek lidí, obyvatel osmi bytových domů ve středočeských Horoměřicích,“ dodal pak mluvčí soudu Petr Tomíček.

V roce 2015 rozhodl Vrchní soud v Praze, který potvrdil rozsudek nižšího soudu, že lidé své domy opustit nemusí.  Konkurzní správce Josef Monsport proto podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který teď rozhodl o vyklizení.

O společnosti H-System

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu korun. Pohledávky za H-Systemem jsou podle Krčmáře přes dvě miliardy korun.

Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení. Věřitelům teď dluží tři čtvrtě miliardy korun.

Smetka žádal v průběhu svého věznění o propuštění. Obvodní soud s ním souhlasil, státnímu zátupci se to ale nelíbilo, takže si nakonec musel trest odsedět celý. Tvrdí ale, že se podvodu nedopustil.

Byty Z H-Systemu

Lidé, kteří zaplatili, ale přesto nedostali od H-Systemu slibované domy nebo byty, si je dostavěli sami. O byty se pak roky soudily. Konkurzní správce zkrachovalé společnosti H-System Josef Monsport ale plánoval, že byty prodá a peníze rozdělí mezi všechny poškozené klienty společnosti, kterých je přes tisíc.

autor: Martin Karlík | zdroj: ČTK
Spustit audio