Klesá zájem o řidičské průkazy. Ministerstvo jich vydalo nejméně za posledních sedm let

29. říjen 2018

Učebny autoškol jsou nejprázdnější za posledních sedm let. Zájemců o řidičský průkaz ubývá a důvodů je hned několik. Od slabších ročníků přes jiné zájmy mladých lidí až po vysokou cenu některých kurzů. Ministerstvo dopravy loni vydalo nejméně řidičských průkazů od roku 2010 a jejich počet dál klesá i letos.

Ondřej je za volantem nováček, řidičský průkaz má v peněžence teprve půl roku. „Udělal jsem si řidičák, protože kamarádi měli všichni řidičák od osmnácti. Zadruhé jsem chtěl být mobilní." Pavlína pak vysvětluje, proč auto naopak vůbec nepotřebuje. „Když žiji v Praze, studuji i pracuji tady, tak si myslím, že hromadná doprava je prostě jednodušší. "

Čtěte také

Právě rozšířenost MHD ve velkých městech patří mezi důvody, proč mladí lidé řidičský průkaz prostě nepotřebují. „Jednou z věcí bude cena řidičského průkazu, takže se může stát pro některé skupiny nedostupný nebo těžce dostupný. Další důvod je, že spousta studentů středních škol nemá možnost udělat si řidičský průkaz ve škole, tak jak to bývalo dřív, když existovaly předměty řízení motorových vozidel," říká předseda Profesního společenství autoškol Jiří Myšák a přidává i další možná vysvětlení, proč v Česku o řízení aut klesá zájem.

Samozřejmě určitou roli může hráti i demografie, totiž že dnešních osmnáctníků není tolik jako v minulosti a silné ročníky teprve přijdou. Tak či tak ministerstvo dopravy vydalo loni o čtvrtinu méně řidičských průkazů než v roce 2010, říká mluvčí resortu Lenka Rezková.

„V roce 2010 bylo vydáno téměř 127 tisíc řidičských průkazů, loni to bylo necelých 94 tisíc dokladů a klesající trend bude zřejmě pokračovat i letos."

Zajímavé je, že mezi novými řidiči od roku 2010 naopak výrazně stoupl zájem o doklad pouze na automatickou převodovku. A to skoro až devětkrát. Automatických převodovek je v autech čím dál více a výrobci u řady modelů ani řadit řidiči už nedovolí. Třeba v elektromobilech žádnou převodovku nenajdete.

autor: msk
Spustit audio