Klasik české kinematografie i mladý talent. Podívejte se, kdo obsadil nominace na Českého lva v kategorii režie

Režiséři, kteří se letos objevili v nominacích, jsou zástupci hned několika generací. Jak se liší režisérské vidění světa nejmladšího a nejstaršího z nich?

Jan Švankmajer

Švankmajerův Hmyz si hraje s Kafkou a prohlubuje i Čapkův odpor k lidskému druhu

Jiří Lábus ve filmu Hmyz režiséra Jana Švankmajera

Ve svém posledním filmu, kde sám autor vystupuje v roli komentátora, odhaluje světově uznávaný režisér řazený k surrealismu Jan Švankmajer tenkou hranici mezi chováním hmyzu a člověka. Ve filmu natočeném podle Švankmajerovy vlastní povídky inspirované dramatem bratří Čapků Ze života hmyzu i Kafkovou Proměnou se mísí animační tvorba se stylizovaným herectvím, proměňuje se, rodí i umírá bez ohledu na čas.

Snímek Hmyz natočil klasik českého hraného a animovaného filmu Jan Švankmajer. „O čem je? Vlastně nevím. Psal jsem scénář tak, jak to ze mě lezlo – na jeden zátah jako se píší automatické texty. Bez jakékoliv racionální nebo morální kontroly,“ říká přímo ve filmu režisér.

Objevuje se v něm jako průvodce a komentátor. Část filmu totiž pojal jako dokument o natáčení. Divák třeba sleduje, jak režisér osobně spolupracuje na přípravě jedné rekvizity, konkrétně lahve piva, ve které plave šváb.

O filmu Hmyz, který získal celkem pět nominací a Českého lva, Jan Švankmajer prohlásil, že je to jeho poslední celovečerní snímek.

Olmo Omerzu

Režisér Olmo Omerzu při natáčení filmu Všechno bude.

O rovných padesát let mladší režisér Olmo Omerzu je absolventem pražské FAMU. Jeho film Všechno bude se v nominacích na Českého lva objevuje desetkrát, a to i v kategorii nejlepší režie.

Pro mne je to film o přátelství a také portrét období dospívání dvou kluků mezi dvanácti a čtrnácti lety. Je to road movie, ve které hraje velkou roli téma svobody a kamarádství bez předsudků, jaké známe z dospělého světa,“ představuje svůj snímek Olmo Omerzu.

Robert Sedláček, Martin Šulík a Ondřej Trojan

V nominacích na Českého lva za nejlepší režii jsou ještě tři další zkušení tvůrci – Robert Sedláček za film Jan Palach, Martin Šulík za film Tlumočník a Ondřej Trojan s filmem Toman.

Seriál o nominacích na Českého lva se uzavře v sobotu nejsledovanější kategorií. Než se večer v pražském Rudolfinu rozdají ceny, představí Radiožurnál v 10.40 kandidáty na nejlepší film.

autoři: Regina Květoňová , and
Spustit audio

Související