Klára Stejskalová, zpravodajka Českého rozhlasu v Německu

26. červenec 2012

Zbořily se jí stereotypy, pochopila, co to znamená občanská společnost, a zamilovala si Berlín – i když jeho chodníky jsou prý špinavé jako v Rumunsku. Zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová žije v Německu už dva roky. A o Němcích říká, že je to ten nejtolerantnější národ, s jakým se prý kdy setkala.

Klára Stejskalová je zpravodajkou v Německu již přes dva roky. „Málokdo si dovede představit, jak práce zpravodaje vypadá. Změna je například v tom, že nechodíte do práce, ale pracujete z domova. Skoro nikdy nemáte rozdíl mezi prací a volnem,“ upozorňuje zpravodajka na to, co je na její práci tak odlišného.

Rozdílů je ovšem víc. „Trochu něco jiného je, když sledujete německou politiku prostřednictvím internetu a když pak máte možnost potkat například Angelu Merkelovou v reálu,“ usmívá se Klára Stejskalová.

Stejně jako je něco zcela jiného mít představu o životě v nějaké cizí zemí a skutečný život v ní. „Němce vnímáme jako pedanty a lidi dochvilné a pořádkumilovné. S tím se člověk v Berlíně nesetká. Berlín je výrazně odlišný od zbytku Německa. Ve čtvrti, kde bydlím, bych řekla, že chodníky vypadají jako v Rumunsku,“ vypráví Klára Stejskalová o jednom ze zbořených stereotypů, s kterými původně do Německa jela.

„Na čas nejezdí metro a už dokonce ani vlaky. Ten, kterým sem přijela, měl zpoždění devadesát minut,“ poukazuje zahraniční zpravodajka.

Podle ní neplatí ani další klišé, která o Němcích v Česku panují. „Přetrvává u nás nedůvěra daná historickými událostmi. Němci jsou přitom dnes jeden z nejtolerantnějších národů, jaký jsem poznala. A to jsem již procestovala řadu zemí,“ říká Klára Stejskalová.

Pobyt v Německu však Kláře Stejskalové zbořil nejen stereotypy o Němcích. „Teprve v Německu jsem si uvědomila, co to znamená občanská společnost. Lidé, než by brblali v hospodách, tak se zkrátka za své zájmy postaví a začnou své názory prosazovat nejen při volbách,“ popisuje zpravodajka jeden ze zásadních rozdílů mezi naší a německou politickou kulturou.

Klára Stejskalová

Němci navíc mají na politické scéně někoho, koho jiné národy nemají – kancléřku Angelu Merkelovou. „V Německu není populárnějšího politika, než je Angela Merkelová. Těší se oblibě jak mezi příznivci své strany, tak mezi opozicí. Je vnímána jako prototyp člověka, který nezastává svoji funkci pro vlastní zisk, ale skutečně se své práci obětuje. Němci ji vnímají jako nejlepšího reprezentanta na mezinárodní scéně,“ říká Klára Stejskalová.

„Kdyby byly volby pouze o Angele Merkelové, tak by neměla soupeře. Těší se naprosté podpoře velké většiny Němců,“ dodává Klára Stejskalová.

Proč si zamilovala Berlín? Co si myslí o kancléřce Angele Merkelové? Jak Němci prožívali fotbalové Euro? A jakou máme dnes my Češi u našich západních sousedů pověst? I na to se moderátorka Lucie Výborná Kláry Stejskalové ptala.

Záznam celého rozhovoru s Klárou Stejskalovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio