Kina v Česku lámou rekordy. Za vstupenky loni diváci utratili přes dvě miliardy

17. duben 2017

Přes dvě miliardy korun - právě takovou sumu loni nechali diváci za vstupenky v českých kinech. Jde o vůbec největší tržby v historii. Vysoký byl i počet diváků. Do kin přišlo nejvíce lidí od roku 1993 - více než šestnáct milionů.

Jednoznačně nejvyhledávanějším snímkem v Česku byl v loňském roce film Anděl Páně 2. Už za šest týdnů od premiéry pokořil hranici jednoho milionu diváků.

„Je to výsledek, který už dlouho dobu žádný film, z těch českých, nedosáhl,“ říká Jaroslav Pecka z Unie filmových distributorů. Nejen obraz a zvuk, ale taky pohodlné sedačky nebo možnost občerstvení táhne do kin stále víc lidí.

A nezahálejí ani menší biografy. Podle Pecky totiž malých - jednosálových kin v Česku přibývá. „Kina se rozšiřují. Je to dáno tím, že stále probíhá rekonstrukce kin na digitální kina,“ dodává Pecka. Nejvíc peněz přesto Češi utrácejí v multikinech. Ty se na celkových tržbách z promítání podílejí asi ze tří čtvrtin.

Čtěte také

Zatímco ještě před deseti lety stál jeden lístek v průměru 94 korun, dnes je cena zhruba o třicet korun vyšší. Záleží ale i na druhu promítání. Třeba u vybraných projekcí v Cinema City stojí vstupenka i přes tři sta korun. Během filmu ale lidé můžou zažít speciální efekty - od větru, mlhy, vůně, až po blesky.

Na poli multikin se chystají i další novinky, které by do budoucna mohly zpestřit podívanou i v České republice. „Takzvaný Dolby vision, který zvětšuje plátno. To klasické velké, které máme v tom čele sálu, roztahuje do stran,“ říká majitel Premier Cinemas David Horáček.

Už letos na podzim se na pražském Chodově má otevřít největší multikino v republice. Celkem bude mít 18 promítacích sálů.

autor: zus
Spustit audio