Když úředníci poruší dané slovo a vás to stojí milióny

3. prosinec 2008
Pod kůži

Žijete v domě, ve kterém město prodává byty? S prodejem bývají velké problémy. A v mnoha městech se nájemníci, kteří chtějí byt odkoupit, dostávají do těžké situace. Máme konkrétní příklad z Opavy, kde nájemníci hovoří o podvodu a kauza míří k soudu. A to se může stát i vám, nájemníkům zatím městského bytu.

Dlouhé roky čekala na to, až dostane šanci odkoupit si od města svůj nájemní byt. Zadlužila se u banky a splnila všechny podmínky privatizace. Jenže všechno dopadlo úplně jinak, než jí slibovali úředníci. Podíváme s do Opavy, kde se městské domy prodávají obálkovou metodou a nájemníci počítají s předkupním právem, pokud dorovnají nejvyšší nabídku. Realita se ale může pořádně zvrtnout.

Jsme teď v domě na Horním náměstí číslo 63 v Opavě. Je to dům, který přímo sousedí s budovou magistrátu. Paní Jana Hrčková tvrdí, že splnila všechny podmínky, aby dům získala. Veškeré snahy, bankovní půjčky a sliby úřadníků jsou ale k ničemu. A dům má dostat ten, kdo tady nikdy nebydlel. "Složila jsem kauci a vyřídila jsem si úvěr. Z mé strany naprosto seriózní zájem o koupi," uvedla Jana Hrčková.

Pro pořádek - jde o 14 miliónů korun. Tolik nabídla v obálce soukromá módní společnost. A paní Hrčková pak přesně podle pokynů radnice tuto nabídku dorovnala a čekala na své slíbené předkupní právo. "Zastupitelstvo nebo rada nás z výběru úplně vyloučily," řekla Jana Hrčková. Ve zdůvodnění zastupitelů se píše, že "dorovnávající zájemci z řad nájemců (Jana Hrčková) mají zájem kupní cenu hradit pomocí úvěrových prostředků a lze předjímat, že potřebné investice do tohoto domu nebudou schopni zrealizovat". "Tady bych řekla, no comment, nevím," dodal Jana Hrčková se zatrpklým úsměvem na tváři.

Pan Pieczonka, nájemce obchodu v tomto domě je v úplně stejné situaci. Nechápe, jak třeba město zjistilo, že paní Hrčková nebude schopná opravit fasádu na domě a další věci. Když tohle přeci nikdo nikdy vědět nechtěl. Zastupitelstvo podle něj poškodilo pravidla férové hry. "Přikleplo něco člověku, který nemá nájemní smlouvu, nabídl stejnou cenu jako já a přesto byl zvýhodněn. Jsem prostě překvapen," doplnil pan Pieczonka.

Zakopaný pes je v tom, že vítězná módní firma nabídla nad rámec výběrového řízení až 30 miliónů korun na opravy domu. To ale podmínkou nebylo a paní Hrčková považuje za ránu pod pás, že právě toto nakonec rozhodlo. Mohla si totiž sjednat úvěr vyšší. "Chceme se dovolat práva, nějaké spravedlnosti. Naštvalo mě to v každém případě. Jsem ale hlavně zděšená demokratickými postupy magistrátu města Opavy," prohlásila Jana Hrčková.

V obchodu pana Pieczonky se sbírají podpisy pod petici, ve které nájemníci z domu na Horním náměstí žádají o pomoc ostatní obyvatele. Momentálně je pod dokumentem 500 podpisů a lidé se ptají. Pomocnou ruku nabídl i Pavel Stehlík, předseda sdružení, které v Opavě nedávno vzniklo právě kvůli způsobu privatizace domů v centru města. Ukázal na dopis, který všichni nájemníci domu na Horním náměstí 63 dostali. Radnice je takto vyzvala k dorovnání ceny. V dopise se píše: "Současní nájemci mají přednostní právo odkupu za předpokladu dorovnání nejvyšší nabídnuté kupní ceny."

"Domnívám se, že došlo k chybě. Potom podmínky říkají jednu věc a zastupitelé rozhodli opačně, takže si myslím, že to není v pořádku," řekl Pavel Stehlík. Jana Hrčková splnila všechny podmínky, sehnala pro ni nepředstavitelné peníze, přesto boj o dům prohrála. Vítěz uspěl proto, že nabídl milióny na rekonstrukci, což ale ona sama považovala za samozřejmé v pozdější době. Navíc nic takového dokládat nemusela a nikdo se na to neptal. Jedná proto s právníky a bude město žalovat.

Výběrové řízení - ohebné, jak se úředníků zlíbí

Ve městě se rozhořel spor o metody, které město využívá při privatizaci obytných domů. Jestli stávající nájemníci dorovnají nejvyšší nabídku ve veřejné soutěži, mohou dům získat. To sice úředníci napsali, ale zastupitelstvo to ani v nejmenším nedodrželo. Zjišťovali jsme, jak se dodržují a vysvětlují pravidla opavské privatizace.

Celý problém je v tom, že se vůbec začalo mluvit o možnosti dorovnat nejvyšší nabídku. To říká opavský primátor Zbyněk Stanjura. Navzdory tomu, že nájemníci tuto šanci dostali, je přesvědčen, že vždy má hlavní a poslední slovo zastupitelstvo. Jde podle něj o normální veřejnou soutěž. "Poprvé se nám u dvou domů stalo, že kromě vítězné nabídky jsme měli další tři různá dorovnání, takže přiznávám, že výběr je subjektivní. To nás povede k tomu, že budeme znova přemýšlet o institutu dorovnání tak, abychom se do takové patové situace nedostávali," uvedl primátor.

Takže toto řešení by odstranilo problém s dorovnáním nabídky tak, že by žádné dorovnání neexistovalo. Mezi hrstkou zastupitelů, kteří takto domy prodávat odmítli, byla Pavla Brady. "Tento způsob výběru jednoho kupujícího považuji za naprosto skandální. V důvodové zprávě nám byl podsouván názor, že někteří z nájemců nejsou schopni zajistit opravy domu. Jenomže toto nebylo součástí soutěže, takže pokud radní chtěli, aby byl dům opraven, pak měli soutěž nastavit jinak a dát jasná pravidla," vysvětlila Pavla Brady.

Vítěz, který má dostat dům s nájemníky a mimo jiné i spaní Hrčkovou, nabídl totiž milióny na další investice do oprav. Srovnejte si slova primátora města z nedávné minulosti, kdy se prodával úplně jiný dům, ale stejným způsobem. Obsah peněženky nájemníka tehdy nebyl tak důležitý, spíše naopak. "Město nemá ani nechce majetkově prověřovat kupující. Nemáme ani důvod, proč bychom to dělali. Je to zodpovědnost těch, kteří kupují," prohlásil nedávno primátor Stanjura.

Jak to tedy je? Co je a co není důležité? Proč úřad slibuje předkupní právo a pak tvrdí, že postupuje podle běžného systému prodeje obálkovou metodou, tedy bez předkupního práva? A proč pak veřejně uznává člen městské rady během jednání zastupitelstva, že rozhodování na základě jakéhosi kádrování žadatelů není dobrým řešením? Přesto se nakonec ale dům prodává úplně někomu jinému.

Jan Vozárik ze Sdružení nájemníků to vidí jednoduše, bohužel pro nájemníky. "Pokud jakýkoliv pronajímatel, to znamená i radnice, se rozhodne, že bude prodávat dům jako celek, tak nájemníci jako všichni ostatní jsou postaveni do role, že se do této nabídky mohou dostat," uvedl. Jinými slovy to znamená, že žádné předkupní právo a stejné postavení nájemníka vedle firmy s miliardovým rozpočtem. Aby platily jiné podmínky, musely by se prodávat jednotlivé byty, což se ale v Opavě už roky neděje.

Porušil někdo zákon, nebo ne? O tom bude zřejmě rozhodovat soud. Nájemníci z domu na Horním náměstí 63 se cítí podvedeni. A když už v bance vyběhali půjčku na 14 miliónů korun, na právníka si prý určitě našetří.

Město se mohlo zachovat nečestně, ale ne nezákonně

Žijete v domě,ve kterém město prodává byty? S prodejem bývají velké problémy. A v mnoha městech se nájemníci, kteří chtějí byt odkoupit, dostávají do těžké situace. Jaká tedy v podobných případech platí pravidla?

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán uvedl, že město je plnoprávným vlastníkem bytů, proto se může svobodně rozhodnout, zda byty bude prodávat jednotlivě, zda je bude prodávat nájemníkům nebo zda je prodá jako celek. V takovém případě platí jediná podmínka, že město musí respektovat zákon o obcích. "Jinak si stanovuje vlastní pravidla, která musí dodržovat," doplnil mluvčí.

V našem konkrétním opavském případě podle Hynka Jordána záleží na tom, jaké podmínky místní magistrát nastavil. "Jejich čin může být možná nečestný, nicméně není nezákonný," řekl mluvčí s tím, že město si s domem, který prodává jako celek, může dělat, co chce. "Něco jiného by bylo, kdyby prodávali byty jednotlivě. To znamená podle zákona o vlastnictví bytů," uvedl Hynek Jordán a upřesnil, že v takovém případě by obyvatelé těchto bytů měli předkupní právo.

A co mohou dělat lidé, když jejich dům koupí někdo jiný a rozhodne se nemovitost využít k jiným účelům? "Jestliže se nový majitel rozhodne k jinému využití a chce vás vystěhovat ven, tak tam jsou sociální opatření, která už dneska fungují. To znamená, že vám nemůže dát výpověď bez udání důvodu, je tam ochranná lhůta, kdy má nájemník právo zůstat a hledá si nový byt," dodal Hynek Jordán.

Záchranka s rodící ženou jezdila 40minut po Praze a hledala nemocnici, kde by mohla žena v bezpečí porodit své dítě. Tato situace se podle záchranářů v hlavním městě děje několikrát do týdne. Kde je chyba? Nalaďte si ve čtvrtek 4. prosince Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: mrk , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu