Když svačinu do školy, tak nejlépe s láskou a starostí, radí Pavel Maurer

3. září 2017
Glosa Pavla Maurera

Dětem definitivně končí prázdniny. Předpokládám, že jste jim dopřáli moře, babičku s dědou nebo tetu, chalupu, vesnici, les, rybník a hlavně nějaké čerstvé ovoce, zeleninu ze zahrádky nebo z trhu, všelijaká zdravá a chutná jídla, domácí limonády a suroviny, které jsou v tomto letním období sezónní. A teď už zase začíná škola, práce, denní rutina. A já bych chtěl, ještě než se to vše roztočí na plné obrátky, apelovat na svačiny, které vaše děti nebo vnoučata konzumují ve škole.

Zkuste se jich zeptat, co mají ke svačině nejraději? Je to vícezrnná houska s máslem, sýrem a jablko nebo vaše děti spíše pošilhávají po sladké tyčince z umělým kokosem z automatu, smažené koblize, čokoládě a koláčích?

A další otázka: Mají vaše děti dostatek pití, jež musí správnou svačinu bezpodmínečně doprovázet? A jaké je to pití? Zase ty rozpuštěné barevné bonbóny? Přeslazené soft-drinky a nebo skryté tzv. neslazené nápoje, v nichž se ovšem často skrývají umělá dochucovadla, konzervanty, náhražková sladidla a také barviva, aby se to přece našim dětem líbilo a přitahovalo jejich pozornost.

Já vím, že naučit mládež pít kefír nebo kozí mléko, jíst ovčí jogurt a ukusovat k tomu celozrnný žitný chléb posypaný strouhanou mrkví - to je běh na dlouhou trať. Ale věřte, že se vyplatí! Vaše dítě se bude cítit lépe. Nebude po nežádoucím přebytku sladidel hyperaktivní a nebude trpět nevysvětlitelnými výkyvy energie i nálad.

Nejhorší, co může rodič v rámci svého vytížení udělat, je, že dá dítěti peníze a poradí mu, ať si samo něco koupí. I když se spousta prozíravých škol rozhodla definitivně odstranit ze svých chodeb automaty na přesolené či přeslazené blbosti, děti mají kolem sebe pořád ohromnou nabídku nejrůznějších nezdravých lákadel.

Svačina od rodičů může být nečekaně pestrá, finančně nenáročná a navíc obsahuje tu nejvzácnější přísadu ze všech: naši lásku a starost, aby naše děti nepropadly nesmyslnému konzumu, který ony samy ještě nedokážou včas odhalit.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio