Když si Češi hrají na divoký západ, Američané jen koukají. Tak začínal Šiklův mlýn

18. červenec 2019

Také jste v mládí četli knihy Karla Maye a hráli si na indiány? Jsou lidé, kterým tato záliba vydržela na celý život, a divokým západem žijí každý den.

Jedním z nich je i Henry, spoluzakladatel westernového městečka Šiklův mlýn u Zvole na Žďársku.

„Po revoluci jsem točil filmy a poznal jsem spoustu kovbojů a kaskadérů.  Ti mi představili pana Šikla,“ vzpomíná Henry, člověk, který dnes trvale žije ve westernovém městečku Šiklův mlýn. Tehdy, na začátku devadesátých let minulého století, poprvé poznal představy a sny Libora Šikla, a uviděl místo, kde mělo městečko vyrůst. Pustil se s ním do práce, a už ze Šiklova mlýna neodešel.

Šiklův mlýn, Henry

V Americe nás překvapili. Neznali Vinnetoua

Nápady a vzory tehdy stavitelé westernového městečka brali především z filmů. „Pak nám to nedalo, a vyrazili jsme do Ameriky,“ vzpomíná Henry. Kostýmy, ale i uměním lasování a bičování čeští nadšenci překvapili i ve městě Tombstone v Arizoně, což je Mekka amerických kovbojů. I v Hollywoodu se jich ptali, odkud to vše znají. „Řekli jsme, že jsme byli všichni vychovaní na Vinnetouovi, a nikdo ho tam neznal,“ říká s úsměvem.

Koně, bizoni, jak, ale i prasata, husy nebo krokodýl. O všechny se stará Henry

Henry si ve westernovém městečku postavil dům, a celý rok se stará o zvířata, kterých v areálu není málo. „Ty zvířata nemají svátek, Vánoce,“ říká. 

Spustit audio