Když se v Egyptě zavírají hrobky, nesmějí chybět sušenky a čaj

24. červen 2021

Úřední zavírání staroegyptských hrobek v Abúsíru je každoroční rituál. Česká egyptologická mise právě končí jarní sezónu a předala svou lokalitu egyptským úřadům. Egyptští inspektoři hrobky znovu odpečetí na podzim, kdy budou výzkumy pokračovat. Končící mise se soustředila hlavně na unikátní šachtové hrobky. A právě mezi nimi se prý můžeme těšit na nové překvapivé objevy.

Součástí tohoto zavíracího a otevíracího rituálu ještě od dob profesora Vernera jsou čokoládové sušenky. Přijde komise, musí být sušenky. Čaj se na lokalitě vaří normálně, ale sušenky vždycky musíme přinést z města, inspektoři se na ně těší. A samozřejmě to také vylepšuje náladu,“ usmívá se profesor Ladislav Bareš z Českého egyptologického ústavu.

A jak zavírání hrobky kněze Iufaa v Abúsíru vypadá? Musí být přítomni tři inspektoři egyptské památkové správy, kteří zkontrolují stav, zamknou, vezmou si klíče k sobě a přivěsí tři olověné pečetě. Vchody se zazdívají a omítají, někdy se do čerstvé omítky ještě podepíše inspektor, aby bylo naprosto jasné, že tam nikdo nepovolaný nevlezl.“

V případě Iufaovy hrobky pak ještě dělníci zasypou schodiště pískem. Součástí zavírání hrobky je i dlouhý, několikastránkový zápis do úřední knihy. Kontroluje se stav, píše se o něm sáhodlouhý zápis. Pod vše se podepisuje hlídač, který je celoročně na místě.“

Prof. Ladislav Bareš

Hrobku objevili v 90. letech

Čeští egyptologové objevili neporušenou šachtovou hrobku kněze Iufaa v Abúsíru už v 90. letech, od té doby se sem pravidelně vracejí.

Před čtvrt stoletím jsme vstoupili do pohřební komory, ale začali jsme ji kopat o rok dříve, tedy v roce 1995. Každý den jsme jezdili do Abúsíru, to bylo nějakých 25 kilometrů,“ vzpomíná egyptolog a arabista Ladislav Bareš. Čeští egyptologové se do Iufaovy hrobky plánují vrátit zase na jaře příštího roku.

Spustit audio

Související