Když se rozezní zelenina
Už jste někdy slyšeli mrkvovou flétnu, bubínky z celeru nebo takzvaný okurkofon? Pro vídeňský zeleninový orchestr jsou to běžné hudební nástroje. Pro každý koncert se však musí vyrobit nová sada nástrojů, po pár hodinách se totiž instrumenty scvrknou. Kromě netradičního zážitku má tahle zeleninová hudební produkce i jednu výhodu - po koncertě můžete uspořádat vegetariánské hody.
„Dneska jsem chystal nástroje na koncert asi čtyři hodiny. Vyřezával jsem tři flétny z mrkve. Ty první dvě hrály bezvadně, ale na tu poslední jsem spotřeboval pět mrkví, než to k něčemu znělo,“ odhaluje pohled do zákulisí Zeleninového orchestru jeden z jeho členů Jörg.
Orchestr ročně absolvuje 20 až 30 vystoupení. To si skutečně musí pokaždé vyrobit nové nástroje, ptám se dalšího člena ansámblu Jürgena. „Trvanlivost nástrojů se pochopitelně liší v závislosti na typu použité zeleniny. Taková celerová hlíza vydrží několik dnů, dýně dokonce i pár měsíců. S mrkví je to složitější. Taková mrkvová flétna vydrží jeden den, pak se scvrkne. No a cuketa? Při takovémhle horku je s ní za půl dne ámen,“ říká.
Zeleninový orchestr bere svoji produkci jako skutečnou hudbu, nejenom jako legrácku pro kamarády. Většinou hrají svoje vlastní skladby, i když jak hudebníci přiznávají, neřídí se ani tak notami, jako spíš speciálními „návody“, jak tu kterou zeleninu přimět ke správnému tónu. Ostatně zkuste si správně naladit takový okurkofon.
„Ladění je samozřejmě složité. Když ladíme dopoledne, a koncert je v podvečer, je to trochu rozjeté, protože zeleninu opouští voda, mění svůj tvar, a tedy i tón,“ vysvětluje Jörg.
Zeleninový orchestr, a to vás možná překvapí, netvoří vegetariáni. Dokonce jsou na tuhle otázku hudebníci i trochu alergičtí. Prostě jen hrají na zeleninu, nic víc. Nedá mi to však, abych se nezeptal, co s takovými kvanty zeleniny dělají po koncertech. Přece ji jen tak nevyhodí. Co takhle čerstvá polévka nebo salát pro všechny?
„Většinou vystupujeme v cizině a tam rozdáváme nástroje po koncertě publiku. Ale doma v Rakousku máme každý týden zkoušku a po ní si nástroje, tedy zeleninu, rozebereme jako kuchyňské suroviny,“ říká Jörg. „Kdybychom z toho uvařili jídlo, dávka z jednoho koncertu by vydala na dvě večeře pro celý orchestr,“ odhaduje Jürgen.
Zeleninový orchestr má smysl pro humor. Nejvtipnější je, že vůbec vtipní nejsou a o své hudbě vyprávějí úplně vážně. Jejich styl je prý zeleninový, ale má blízko i k elektronické hudbě. Zeleninu nakupují výhradně na trhu, protože nabídce supermarketů nevěří. Když koupíte nekvalitní okurku ve velkém obchodě, hrozí, že se vám při koncertě rozprskne těsně předtím, než má přijít vaše sólo na okurkofon. A to je pro zeleninový orchestr mnohem horší, než pro obyčejného kytaristu prasklá struna.