Když se na koupališti radují, tak my na zámcích pláčeme, přiblížila vliv počasí na návštěvnost mluvčí památkové správy Lucie Bidlasová

17 státních hradů a zámků v Libereckém kraji má na starosti Územní památková správa Národního památkového ústavu na Sychrově. A právě o hradech a zámcích jsme si povídali s Lucií Bidlasovou, tiskovou mluvčí této instituce.

Z rozhovoru se mimo jiné dozvíte, jaký hrad nebo zámek je v Libereckém kraji nejnavštěvovanější, i to, jaký byl celkový pokles návštěvnosti během dvou covidových let. Návštěvnost samozřejmě ovlivňuje i počasí.

Lucie Bidlasová, mluvčí Územní památkové správy NPÚ na Sychrově

„Platí takové přísloví, že když se na koupališti radují, tak my na zámcích pláčeme. A naopak. Pro návštěvu zámku je ideální dlouhodobé deštivé počasí. K návštěvě hradu hezké nebo i podmračené počasí nevadí. Ti turisté ty hrady navštěvují, ale když jsou takováhle vedra, tak do zámku, do těch interiérů, se nikomu nechce," prozradila zkušenosti kastelánů s vlivem počasí na návštěvnost Lucie Bidlasová.

Zavzpomínala také na své zkušenosti s prováděním návštěvníků a přibližila také, jak se školí noví průvodci. Řeč samozřejmě byla i o natáčení pohádek i jiných filmů na zámcích v našem kraji, a nechyběli ani tipy na návštěvy konkrétních památek.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související