Když plýtváme jídlem, plýtváme i energiemi, upozorňují odborníci
Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Pokud by se tak nestalo, nasytily by se jím asi tři miliardy lidí. O plýtvání jídlem a také o tom, jak bychom měli nakládat s energiemi, mluví manažerka iniciativy Zachraň jídlo Anna Strejcová a Michal Broža z informačního centra OSN v Praze.
Související
-
Krize klimatu? 8 z 20 nejúčinnějších řešení se týká jídla a zemědělství
Lepší ledničky a klimatizace, konec plýtvání jídlem nebo vzdělávání dívek v třetím světě: nejúčinnější řešení klimatické krize podle propočtů projektu Drawdown.
-
Ubytované motivujeme k tomu, aby žili bez odpadu, říkají v zero waste chalupě na Liberecku
Nový prales, bezodpadová chalupa a ovocný sad. Na tom všem pracuje tým přátel přírody ze spolku Čmelák z Liberce.
-
Skoro žádné odpadky a nákup bez plastu. Zastánci zero waste šetří peníze i přírodu
Dokážete si představit, že nevynášíte téměř žádné odpadky? Nechte se inspirovat lidmi, kteří žijí podle takzvaného konceptu zero waste.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?