Když mluvíte s počítačem, je to jako dávat povely psovi, říká Dita Horochovská. Handicapované učí ovládat počítač hlasem

13. prosinec 2017

Dita Horochovská, to je autorka projektu Silou hlasu a také dívka, která se naučila ovládat počítač hlasem. Dnes to učí i další handicapované. „Když ovládáte počítač hlasem, je váš hlas trochu jiný. Já sama říkám, že je jako ze záhrobí,” usmívá se v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Je to prý, jako když dáváte povely psovi. Navíc psovi, kterého nemáte moc rádi. I tak Dita Horochovská popisuje, jak se dá počítač ovládat hlasem. Od dětství je na vozíku, ve čtrnácti letech pak znehybněla úplně. Právě počítač jí dnes pomáhá vykonávat i ty nejběžnější úkony.

A jak to funguje? „Počítač ovládám hlasovými povely, které jsou náhražkou klávesových zkratek,” popisuje Dita Horochovská.

Vyškolila už kolem stovky handicapovaných

Ona sama byla první uživatelkou hlasových technologií v České republice a od roku 2004 se podílí na jejich dalším vývoji. Jak v rozhovoru s Lucií Výbornou popisuje, projekt Silou hlasu dnes pomáhá nejen kvadruplegikům, ale i lidem, kteří mají „pouze” omezenou schopnost pohybu.

„Vyškolili jsme už kolem stovky klientů. Nejčastěji jde o lidi po úrazech, kterým se život změnil ze dne na den, ale třeba i o klienty s lehčí formou dětské mozkové obrny,” říká.

„Já sama mám obrovskou výhodu, že jsem se s handicapem musela vypořádávat od dětství. Naopak pro lidi, kteří byli zdraví a život se jim zničehonic změnil třeba po pádu z kola, to musí být hrozné. Obrovsky tyto lidi obdivuju,” přiznává.

autoři: lvb , als