Když je v lodi dobrá atmosféra, dobře to dopadne, říkají veslařky. V čem je veslování specifické?

5. červen 2022

Legendární pražské Primátorky se vrátily do tradičního jarního termínu. A Radiožurnál je u toho. Do R-streamu na pražské Náplavce usedla trenérka mužů SK Slavia Martina Součková, která jako kormidelnice bude obhajovat loňské vítězství. „Jsem jediná ženská kormidelnice, která zatím tento závod vyhrála,“ usmívá se. A podobně jako celá posádka si oblékne dres, který navrhla bývalá veslařka a designérka Zuzana Oharek Bahulová: „Těší mě, když lidé nosí moje oblečení a vyhrávají.“

Čím jsou pro vás Primátorky?

Martina: Pro mě to je tradice, cenný veslařský závod. Udržení historie pro veslaře, veřejnost a možná i návod na to, jakým sportem se věnovat pro děti.

Čtěte také

Zuzana: Za mě je důležité, že veslování je krásný sport venku na vodě. Kluci a holky mají spoustu zábavy u vody a díky veslování se mohou dostat také na prestižní university do zahraničí. A Primátorky napomáhají to dostat mezi veřejnost a zpopularizovat tento sport, což si myslím, že je velmi důležité.

Zuzano, vy se od roku 2009 specializujete na navrhování veslařských kolekcí. Pro které týmy tvoříte?

Zuzana: Především pro německý národní veslařský tým. Zajímavé pro mě bylo, že jsem mohla navrhovat v Pchjongjangu pro jamajské bobistky a skeletonistu. To bylo pro mě exotické. Ale třeba v Tokiu jsem navrhovala i pro paralympijský izraelský tým. Práce je pestrá a týmů, pro které jsem navrhovala, je docela hodně.

Co ukazuje výstava Row Row Row?

Zuzana: Výstava propojuje sport a české umělce. Ambicí je nabídnout platformu i na MS, které se bude konat letos v České republice, plánují oslovit i zahraniční umělce. Výstava ukazuje především veslování v nejrůznějších podobách od skulptur přes obrazy, olejomalby a kresby českých výtvarníků.

Závod, který startuje u veslařského ostrova, je charakteristický zatáčkou pod vyšehradskou skálou. Dá se to považovat za raritu?

Martina: Určitě je to specifikum závodu. Neexistuje moc závodů, kde byste byli v závodě nuceni projet bójkami.  Takže je to specifická věc. A ještě tím, jak je vymezený koridor a jsme svedení opravdu do dráhy pro pět lodí, tak je to náročné.

Jak je důležitý post kormidelnice VK Slavia?

Martina: Výhodou je, že jsem trenérka, že se mnou skupina vyrostla. Nejsem typický kormidelník, nikdy jsem to nechtěla úplně dělat, ale spadlo to na mě. Protože jsem drobnější a menší, tak se to nabízelo.

Co by byla osmička bez kormidelníka nebo kormidelnice?

Zuzana: Loď by jela pravděpodobně zkřiva. Kormidelník je hlava lodě a může ovlivnit, jak posádka pojede. Takže já se klukům nedivím, že chtějí mít Martinu na kormidle, protože to za ně strategicky naplánuje a dokope je do cíle. Pevně doufám, že vyhrají.

Veslování je o specifických lidech, najde se tam velká spousta zajímavých lidí


Martina Součková

Celé veslování je o hlavě?

Zuzana: S Martinou jsme menšího vzrůstu, ale výsledky jsme měly docela slušné. Takže říkám, že to je o citu pro vodu a o tom vědět, že chcete vyhrát a všechny porazit. Být prostě nejlepší.

V čem jsou veslaři specifičtí?

Martina: Couváte, na svou cestu nevidíte. Spoustu hodin strávíte tréninkem, spoustu času tomu věnujete a odhodlání musí být obrovské. Jako kormidelnice jediná vidím na cestu, a je to pro mě opravdu hodně netradiční, protože se mi to nestává často.

Dá se osmiveslice převrátit?

Zuzana: Těžko. My vlastně máme nohy v botách, které jsou v lodi zafixované, takže když se loď převrátí, tak to může být i adrenalin. Ale je to vzácnost.

Co je důležité pro souhru veslařů?

Zuzana: Pro mě to bylo vždycky o citu, musíte cítit ostatní lidi, cit pro vodu. Když je v lodi dobrá atmosféra, tak to většinou dopadne dobře. Když jedou všichni stejně a chtějí všichni vyhrát, mají natrénováno, tak to dopadne dobře.

Co člověku dává veslování? A kdy s veslováním nejlépe začít? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související