Kdysi ji odplavila bouře, nyní moře vrací písek zpět. Irskou pláž si pochvalují místní i turisté

Lidé bydlící na břehu moře jsou už asi zvyklí na ledasjaké věci, které vlny vyvrhnou po bouři na břeh. Na obyvatele irského ostrova Achill ale nedávno čekalo velké překvapení. Tam, kde dřív byla jen skála, se objevila pláž.

Na stejném místě pláž už kdysi skutečně byla – v roce 1984 ale písek odplavila prudká bouře a od té doby lidem z nedaleké vesničky zbyl jen kamenitý břeh. Na stejném místě ale po 33 letech vytvořil novou pláž příliv.

„Přemístit stovky tun písku podle britského deníku Guardian nejspíš pomohl také vytrvalý vítr ze severu, který vál v době Velikonoc,“ popisuje zahraniční redaktor Viktor Daněk.

Místní si staronovou pláž pochvalují, na plavání je tam ale zatím moc studená voda. Přesto nová pláž přilákala mnoho turistů na ostrov, který leží v odlehlé oblasti na západním pobřeží Irska.

Majitel místní restaurace si pochvaluje především výhled, který je s pískem mnohem hezčí než s kameny. Ostrov Achill je mimochodem slavný i z jiného důvodu.

V 50. a 60. letech na něm žil německý spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Heinrich Böll. Na jeho chalupu dodnes přijíždějí fanoušci i další spisovatelé.

autor: vid
Spustit audio