Kdy volat k covidu-19 záchranáře? Když nemocného trápí výrazná dušnost, horečky nebo poruchy vědomí

24. listopad 2021

Testy koncem listopadu odhalují denně přes 20 tisíc nakažených koronavirem. Část pacientů, zejména těch neočkovaných, končí v nemocnicích. Zavolat záchrannou službu se doporučuje zejména v případě, že se u nemocného objeví výrazná dušnost, poruchy vědomí, dezorientace, útlum a několikadenní vysoké horečky, které se nedaří snížit běžnými léky. Jak postupovat, poradí Koronafokus reportéra Ondřeje Vaňury.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Jak vysvětluje například moravskoslezská záchranka, zvýšená tělesná teplota, bolesti hlavy a podobné obtíže by lidé měli konzultovat se svými praktickými lékaři, popřípadě pohotovostními ambulancemi.

Ne každý hovor člověka s covidem na tísňovou linku 155 znamená výjezd sanitky, ovšem také není potřeba se obávat záchranku zavolat. Právě operatéři dokážou na základě rozhovoru s pacientem dobře vyhodnotit, jestli je sanitka potřeba.

Čtěte také

Stačí tedy odpovídat na dotazy operátorů – a to pravdivě, nezatajovat žádné příznaky a další informace o zdravotním stavu včetně toho, jestli a kdy byl pacient testovaný na covid, očkovaný a tak dále.

Pokud sanitka skutečně vyjede a zdravotní stav pacienta to umožňuje, je dobré mít nasazený respirátor třídy FFP2 nebo vyšší. To by měli udělat i další osoby na místě, kam sanitka míří. Ochrání tím nejen sebe, ale i záchranáře a lékaře.

Moravskoslezští záchranáři se ovšem setkávají i s lidmi, kteří se domáhají příjezdu posádky jen proto, že obdrželi zprávu o pozitivním výsledku testování, přestože nepociťují žádné výraznější zdravotní obtíže.

Výjezdů přibývá

Podle dat ministerstva zdravotnictví je v závěru listopadu nejhorší situace ohledně nárůstu nakažených i nadále ve východní polovině Česka. Obecně se dá říct, že s rostoucím reprodukčním číslem R vzrůstá i počet zásahů v souvislosti s covidem.

Například v Olomouckém kraji záchranáři vyjíždí až k 40 covidovým pacientům denně. V této statistice jsou ale jen ti, kteří mají testem covid prokázaný. Pokud bychom brali i lidi s příznaky, tak je to skoro každý třetí výjezd.

Čtěte také

V Moravskoslezském kraji denně záchranáři vyjíždí až k 80 lidem s potvrzenou nákazou. V kraji Jihomoravském se prakticky denně dostávají nad počet 300 událostí, z toho u třetiny je buď covid potvrzený, nebo je u pacienta podezření na nákazu.

Záchranné služby zaměstnávají nejen výjezdy k pacientům, ale také jejich převozy mezi jednotlivými nemocnicemi, pokud je v nejbližší zařízení plné. A čas zabírá záchranářům i pravidelná dezinfekce sanitek. 

Někde už proto museli navýšit kapacitu záchranné služby. V Jihomoravském kraji například přidali tři posádky k běžnému počtu výjezdových skupin a posílili dispečink. Zdravotnická záchranná služba v Moravskoslezském kraji má teď čtyři posádky navíc a i tam je posílený provoz operačního střediska, kde se obsluhuje i tísňová linka 155.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Spustit audio

Související