Kdy se rozhodne o brněnském nádraží? Odpovídal Matěj Hollan z hnutí Žít Brno

Dosavadní primátor Brna Roman Onderka se vzdal funkce ve vyjednávacím týmu sociální demokracie. Na dojednané koaliční smlouvě se však nic nemění. I to řekl moderátorce Karolíně Koubové Matěj Hollan, lídr hnutí Žít Brno a kandidát na náměstka primátora.

„Na faktickém stavu to nic nemění,“ potvrzuje Matěj Hollan. „Se sociálními demokraty jsme nejednali a jednat nebudeme,“ dodává s tím, že je s předjednanou koaliční smlouvou spokojený. „Nedovedeme si představit, že bychom s ČSSD dojednali lepší smlouvu,“ myslí si.

Čtěte také

Při vyjednávání však došlo k rozporům, a to například v otázce brněnského železničního nádraží. „Shodli jsme se, jak problém budeme řešit,“ připouští Matěj Hollan. Vítězná varianta by podle něj měla mít prokazatelnou podporu veřejnosti a měla by být také podložena studií proveditelnosti, kterou zadává SŽDC. Právě ta je podle něj podstatná, aby mohly být obě varianty vyhodnoceny.

„Neseme chyby dosluhujícího magistrátu,“ připomíná Matěj Hollan. Ať už tedy bude referendum o brněnském nádraží vypsáno kdykoliv, radnice by podle jeho slov o něm měla informovat, aby přišlo hlasovat co nejvíce lidí.

Co si slibuje od svého působení na magistrátu? Ustoupí od politické satiry? A plánuje posílení brněnských městských částí při tvorbě územního plánu? Také to zajímalo moderátorku Karolínu Koubovou po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.