Kdy končí nařízená 14denní karanténa? Stačí zavolat lékaři, rychlotesty jsou pouze dobrovolné

8. duben 2020

Ocitli jste se v nařízené 14denní karanténě? Přečtěte si, jak zjistit, kdy můžete vyrazit zpátky mezi lidi.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo minulé pondělí doporučení, aby praktičtí lékaři pomocí rychlotestů zjišťovali u lidí na konci 14denní karantény protilátky proti koronaviru. U těch negativních by pak mohli rozhodnout o ukončení karantény, naopak v případě pozitivního výsledku by ji prodloužili. 

Čtěte také

Proti odebírání vzorků v ordinacích se ale ostře ohradilo Sdružení praktických lékařů. Jeho předseda Petr Šonka namítá, že na tuhle variantu nejsou ordinace dostatečně vybavené. Praktickým doktorům chybí nejen rychlotesty, ale i ochranné pomůcky jako rukavice a obleky.  

V čekárnách také podle Šonky není možné zajistit, aby se pacienti nakažení covid-19 nepotkali s ostatními pacienty a nenakazili je. Lékaři se proto s ministerstvem zdravotnictví dohodli, že lidi na konci karantény budou testovat jen dobrovolně.

K ukončení karantény stačí telefonát

Lidé, kterým se blíží termín konce nařízené karantény, tak mají i nadále postupovat jako dosud.

„Stále platí stávající kritéria pro ukončení karantény, stačí tedy nepřítomnost klinických známek nemoci. Pokud obtíže nejsou přítomny, je karanténa ukončena. Změny by mohly začít platit, teprve až budou lékaři vybavení,“ shrnuje Bohumil Seifert ze Společnosti všeobecného lékařství.

O konci karantény se v současné situaci dozvíte telefonicky, vaše přítomnost přímo v ordinaci lékaře není nutná. Provádění rychlotestů ke konci karantény budou dobrovolně provádět pouze někteří lékaři. 

Průzkum, který provedlo Sdružení praktických lékařů mezi svými členy, ukázal, že dobrovolně by se do testování zapojilo necelých 10 % lékařů.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související