Kdo sbalí doktora Elingera? Miroslav Donutil přibližuje natáčení seriálu Doktor Martin

14. září 2015

Herec Miroslav Donutil vstoupil do nové sezony – jak sám říká – v pomalejším rytmu. S pořadem Na cestě pojede do severní Albánie, v Řecku se podívá do tamní kuchyně, v divadle Husa na provázku ztvárnil roli Salieriho, hraje v pražském Národním divadle, dotáčí dětské pohádky a vystupuje v oblíbeném televizním seriálu Doktor Martin.

Ve hře Amadeus (tj. Milovaný Bohem), vystupuje i se svým synem. Ten ve hře ztvárnil Amadea. „Jde vlastní cestou a já se mu do toho nechci motat. Ale hraje to hezky, v jeho 24 letech se mu to povedlo nádherně,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Salieri i doktor Martin

Inscenace, kterou podle scénáře Petera Schaffera režíroval Vladimír Morávek, má několik úprav, ale ku prospěchu věci. „Salieri je takový, jaký jsem, vložil jsem svůj díl inspirace,“ říká. Zároveň připomíná, že postava Salieriho je špatně dějinně interpretovaná, ve skutečnosti to byl geniální skladatel a hodný člověk, který se staral o děti.

Kromě divadla ho mohou fanoušci pravidelně vídat i na televizní obrazovce. „Postava doktora Martina je výrazná, podobnou jsem si opravdu nikdy nezahrál,“ přibližuje svou roli v televizním seriálu Doktor Martin, který uvádí Česká televize. Podotýká ale také, že celý život odehrál poměrně dost rolí a nemusí si ho všichni pamatovat jako doktora Elingera.

Čtěte také

Když si přečetl prvních pět dílů, tak věděl, že je pro takovou roli ztracen a nadšen. A jeho nadšení se ukázalo jako opodstatněné – první díl seriálu v České televizi vidělo milion a půl diváků. Natočených je celkem 16 dílů, nyní se připravuje další série o stejném počtu dílů.

Nepříjemný, ale milý doktor

„Je to nesmírně těžká práce, 120 filmovacích dnů za sebou, denně točíte strašná kvanta textů, musíte být připraven, ať prší nebo je zima, ale jsem rád, je to krásná práce,“ říká.

Postava v seriálu je nepříjemná, ale zároveň milá, a podstatné je, že má strašně krásné srdce. Ale kdo nakonec sbalí doktora Elingera? „To zatím nevím, a říkám to upřímně. Znám 22 dílů, ale jak to bude u 32. dílu, tak to netuším,“ podotýká.

Miroslav Donutil napsal vzkaz posluchačům Radiožurnálu

V seriálu hraje Pražáka, on sám je přitom z Brna. Jak se mu líbí stálé a čím dál větší rozdělování lidí na Pražáky a Brňáky? „Brno je největší maloměsto a Praha nejmenší velkoměsto, mají k sobě velmi blízko,“ usmívá se.

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související