Kdo nedrží sebe na uzdě, tak má malér, říká autorka knižního rozhovoru s koučem Marianem Jelínkem

13. listopad 2021

Moudrost psychopatů, Život na uzdě nebo Všichni žijeme v blázinci. Co mají tyto knihy společného? Autorku Renatu Červenkovou, která napsala knižní rozhovor třeba s Pavlem Kolářem a teď osobním koučem Marianem Jelínkem. „Celá léta jsem se zabývala výjimečnými medicínskými tématy, a osobnosti se k tomu nabalovaly,“ vysvětluje. Kde podle jejího poznání máme hledat opratě pro svůj život? A je koučování lidí jen pro osoby podávající výjimečné výkony?

Když to hodně zjednoduším, tak to, čemu se věnujete, je hlavně o hlavě. Ostatně platí to i o vaší poslední knize Život na uzdě s Marianem Jelínkem. Je to tak?

Čtěte také

Určitě. Ono to platí i o knize s profesorem Kolářem, která byla o lidském pohybu. Protože vlastně všude se doberete toho, že sice pohyb zdánlivě dělají nohy, svaly, kosti, klouby, ale všechno souvisí s hlavou.

Kdo je Marián Jelínek? Pojďme ho připomenout.

Věděla jsem, že je hokejista, a věděla jsem, že měl cosi společného s Jaromírem Jágrem. Ale to nebylo rozhodující. Viděla jsem několik jeho rozhovorů třeba v televizi nebo rozhlase, všechny se mi zamlouvaly a v žádném neplácal. A tak jsem si řekla, že to je muž, který by mě zajímal.

O čem tedy vypráví vaše kniha?

Renata Červenková

Původně jsem si koketovala, že bude víc vyprávět o koučování, ale pak jsme se shodli, že to nás vlastně oba tak moc nezajímá, že nejvíc bychom si přáli sdělit čtenářům, v čem je problém v dnešní mixérové době a proč se my lidé ocitáme v situacích, kdy se stáváme nešťastní, nespokojení, kolikrát máme pocit, že život nemá smysl, jaký bychom si představovali. Ale neumíme s tím hnout. A o tom je ta kniha.

Proč ten název Život na uzdě?

S Mariánem jsme se shodli, že je rysem doby, že lidé si nedávají žádné limity, nedrží sami sebe na uzdě. Kdo sebe nedrží na uzdě, má dříve či později malér. A proto se to jmenuje Život na uzdě. Říká se, že žijeme v blahobytu, ale to neznamená, že všechno můžeme utratit, všechno dělat, všechno říkat. To je ta špatně vysvětlená svoboda, z tohohle omylu pramení mnoho problémů. 

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související