Kdo nahradí Dominika Duku? Ta funkce závisí na osobních kvalitách vybraného, vysvětluje teolog Petráček

23. leden 2022

Vedení katolické církve hledá příštího pražského arcibiskupa, který nahradí přesluhujícího Dominia Duku. Papežský nuncius Charles Daniel Balvo, který ohledával zdejší katolický terén, byl z Česka po třech letech přeložen do Austrálie, a to ještě před oznámením Dukova nástupce. „Je to překvapivé, protože v nejbližších letech se budou měnit ještě čtyři sídelní biskupové. To je docela zásadní generační obměna biskupských soudců,“ upozorňuje teolog a kněz Tomáš Petráček. 

Pokud se v příštích týdnech veřejnost nedozví, kdo se stane pražským arcibiskupem a nunciova práce tak nebude ukončena, svědčí to podle Petráčka o slabé dlouhodobé strategii Vatikánu. Upozorňuje také, že zatímco výběr kardinálů spočívá přímo na papeži, o biskupech rozhodují kongregace a papež to jen stvrzuje svým podpisem.

Čtěte také

V Česku navíc v minulosti někteří adepti jmenování biskupem odmítli.

„To je jeden z následků komunistického režimu, že se tady vytvořila generační propast. Myslím, že bychom dost vhodných kandidátů mohli najít mezi mladšími osobnostmi, ale je otázka, jestli by právě po nich Vatikán sáhnul,“ uvažuje historik Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd.

Funkce biskupa je natolik přetížená váhou zodpovědnosti a moci, že opravdu všechno záleží na osobních kvalitách dotyčného.
Tomáš Petráček

Petráček, který je akademickým kaplanem a vikářem při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové a vyučuje na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy a na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, doplňuje, že biskup zastává svoji funkci až do doby, kdy je mu 75 let. 

Čtěte také

„Jmenování mladších lidí znamená, že je to místo pak obsazené třeba dvacet pětadvacet let. A Proto Vatikán dává přednost jmenování někoho, komu už je kolem šedesátky,“ říká a dodává:

„Tím se i snižuje riziko, pokud se ta volba neukáže jako úplně dobrá, protože pak je to zkrátka na kratší čas. Funkce biskupa je natolik přetížená váhou zodpovědnosti a moci, že opravdu všechno záleží na osobních kvalitách dotyčného a týmu, kterým se obklopí.

Poslechněte si celou debatu Vertikály.

V Česku ubývá lidí, kteří se hlásí k nějaké církvi či náboženskému směru. Naopak přibývá nevěřících či věřících bez konkrétní církve či společenství. Ukázaly to první výsledky loňského sčítání lidu, které zveřejnil Český statistický úřad. Právě o tom bude první část Vertikály. Moderuje Naděžda Hávová.

Spustit audio