Kdo by měl kontrolovat restaurace? Hygienici to zvládají, říká Vladimír Valenta
Kdo bude v Česku kontrolovat restaurace? Ministerstvo zemědělství chce tuto pravomoc odejmout hygienikům a předat ji zemědělské a potravinářské inspekci. A nejde o jediné navrhované změny. Hygienici se bouří.
Potraviny určené pro zvláštní lékařské účely, kojeneckou stravu nebo třeba doplňky stravy – to všechno by nově mělo kontrolovat ministerstvo zemědělství namísto ministerstva zdravotnictví. „V těchto případech přitom vždy jde o zhodnocení zdravotního rizika, jde tedy o vysoce odbornou činnost,“ upozorňuje v rozhovoru s Helenou Šulcovou hlavní hygienik Vladimír Valenta.
Druhá oblast změn se pak týká kontroly kvality stravování v restauracích nebo třeba ve školních jídelnách. Kontrolu nad potravinami by měla místo hygieny převzít Státní potravinářská a zemědělská inspekce, hygienici by však nadále kontrolovali například dodržování zákazu kouření nebo zdravotních průkazů.
„Došlo by k nesmyslnému trojnásobnému dozoru – restaurace by totiž kontrolovali ještě veterináři. Kromě obtěžování podnikatelů by to vedlo k neschopnosti jakéhokoliv akčního zásahu,“ domnívá se Vladimír Valenta.
Jaká další rizika by tato změna znamenala? Co je hlavním problémem českých restaurací? A kam rozhodně nejít na večeři? I na to se Helena Šulcová svého hosta zeptala.
Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.