Kdo maže, ten jede. Platí to u lyží i snowboardů

31. leden 2019

Jan Draštík a Jiří Ruffer jsou kamarádi a nadšenci do lyží a kol. Proto se rozhodli otevřít si v Pardubicích vlastní obchod se sportovními potřebami, kde si chtěli dělat věci po svém. V práci jsou od rána do pozdního večera a vyhovuje jim to. 

Obchod i s lyžařským servisem provozují už třináct let. Je to jedna z mála speciálek v Pardubicích, kde se věnují nejen prodeji, ale i servisu lyží a dalšího vybavení.

Na „lyžák“ jen s potvrzením

„Je doba lyžařských výcviků a jarních prázdnin. Většina škol vyžaduje potvrzení o správně seřízeném vázání u lyží. A někteří rodiče to nechávají na poslední chvíli. Je to něco jako technická kontrola na auto. Někdy se k nám dostanou lyže z desáté ruky a potom je to vázání těsně před smrtí. Pod vázáním nacházíme deset, dvanáct otvorů, jak se různě předělávalo. Ale i s tím si poradíme,“ říká Jan Draštík.

Voskování lyží jedině horkou cestou

„Lyže se natáhne voskem a pak ošetří speciální lampou, která dokáže vosk zapéct do hloubky přes celou skluznici. Skluznice tak nasaje mnohem větší množství vosku. Mazání na studeno je nesmysl. Spousta lidí má sice vyřazenou žehličku po mámě, taky to jde, ale člověk to musí opravdu umět,“ říká Jan Draštík.

Lyže na míru pro každého

Pokud není lyže dobře namazaná a na horách je mladý sníh jako teď, nejede to. Přírodní sníh je totiž úplně jiný, než ten technický. „Lidem to prostě nejede a máme absolutní nával. Všichni chtějí mazat,“ směje se odborník.

Pokud se lyže pro změnu nenabrousí, nedrží pak na ledu, hrana se nezakousne do tvrdého podkladu.

Snowboard se musí udržovat stejně, jako lyže. Obnáší to broušení, voskování, spravování skluznice, kontrola vázání, mění se poškozené díly na vázání. Skluznice musí být krásně hladká. 

„Snowboard mám doma schovaný ve skříni, jednou za čas ho vytáhnu a projedu se, ale lyže jsou pro mě úplně nejvíc,“ přiznává Jan Draštík.

Nenamazané běžky vás vytrestají

Běžky se musí udržovat trochu jiným způsobem, než sjezdovky. A Jan Draštík si myslí, že špatně ošetřená běžka vás potrestá možná víc, než sjezdovka. Klasické běžky, které mají stoupat do kopečka a po rovině klouzat, mají trochu jiné mazání. Nejmodernějším trendem je v prostoru pod vázáním speciální tzv. tulení pás, který je vlepený do skluznice.

Začátečnická běžka je širší, aby měla lepší balanc ve stopě. Tolik se neboří a člověk má  lepší stabilitu. Zaplatíte za ni do dvou tisíc korun plus vázání. Vázání pořídíte do tisícovky.

Lyže se před jarními prázdninami se od rána do večera
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.