Kdo jsou Lenka Klicperová a Jarmila Štuková?

15. duben 2015

Na několik týdnů odjíždějí do válkou rozervané Sýrie a Iráku, aby pro vás každodenně připravovaly ty nejautentičtější reportáže. Kdo jsou Lenka Klicperová a Jarmila Štuková, které se odvážily vypravit do oblasti, ze které v současnosti prchají miliony lidí? Ani jedna z nich není v reportérské branži žádným nováčkem.

Lenka Klicperová je dnes známá především jako šéfredaktorka časopisu Lidé a Země, který patří mezi nejstarší dosud vydávaná periodika v ČR a zaměřuje se na reportáže z cizích zemí. Navštívila řadu afrických zemí, pracovala v Angole, Namibii, Nigérii, Tanzánii, Keni, Etiopii, v Mali, Burkině Faso, Čadu, Nigeru či několikrát v Demokratické republice Kongo a Iráku.

Na svých cestách se zaměřuje především na problematiku žen a jejich postavení ve třetím světě, na reportážní a portrétní fotografii. Své reportáže publikuje nejen v domovském časopise, ale spolupracuje i s mnoha dalšími tištěnými periodiky, ale i TV a rádii.

Čtěte také

Zkušenostmi oplývá i fotoreportérka a dokumentaristka Jarmila Štuková. Po absolutoriu DAMU spolupracovala s respektovanými reportéry na dokumentech pro Českou televizi. Tři roky působila jako reportérka v Lidových novinách, poté dva roky fotila pro agenturu ISIFA/GETTY IMAGES a nyní je fotografkou a reportérkou na volné noze.

Zabývá se především reportážní, portrétní a stylizovanou fotografií. Zachycení reality do působivého obrazu bez stylizace však patří do její nejoblíbenější oblasti fotografie. Za posledních sedm let podnikla mnoho reportážních cest především do rozvojových zemí, kde se soustředila na dokumentování sociální problematiky.

Spustit audio

Více o tématu