Kdo byla dosud neznámá Chentkaus III., ukáže až další výzkum českých egyptologů

5. leden 2015

Jak významnou historickou osobností byla Chentkaus III., jejíž hrobku odkryli čeští archeologové v Egyptě, ukáže až další výzkum. Pohřební komoru dosud neznámé faraonovy ženy egyptologové objevili na pyramidovém poli v Abúsíru jihozápadně od Káhiry.

„Chentkaus byla významnou historickou osobností královského původu, žila někdy v průběhu 24. století před Kristem. Svého druhu je to třetí Chentkaus. Ženy s tímto jménem měly ve 4. a 5. dynastii vždy naprosto výjimečné postavení. Vždycky stály u zrodu jakési velké politické změny,“ říká egyptolog Miroslav Bárta.

Připomíná, že Chentkaus I. byla například matkou dvou králů z přelomu 4. a 5. dynastie, Chentkaus II. byla královskou manželkou a rovněž matkou dvou králů, včetně panovníka Raneferefa, jehož pyramidový komplex objevila česká expedice ještě v minulém století.

„Chentkaus III. mohla být manželkou právě panovníka Raneferefa a matkou krále, jehož jméno neznáme, ale můžeme se domnívat, že jím mohl být například Menkauhor. Ale to všechno ukážou ještě další měsíce výzkumu,“ doplňuje Bárta.

Nápisy ukryté pod zemí

To, že se jedná o pohřební komoru Chentkaus III., zjistili egyptologové, jejichž výzkumy vedl Jaromír Krejčí, z nápisů ukrytých v hrobce několik metrů pod pouštním povrchem.

„Nalezli jsme tam také tituly, které objasňují její sociální postavení – totiž že byla královskou manželkou a zároveň matkou jednoho z králů slavné 5. dynastie, což je období, do kterého spadají královské památky v Abúsíru,“ upřesňuje Bárta.

Česká expedice pracuje v Abúsíru systematicky dlouhá desetiletí. A nalezení hrobky se tak podle Bárty nestalo žádnou náhodou. „K vytipovávání nejdůležitějších objektů, které jsou skryté pod zemí, používáme spoustu technologií, vědeckých postupů,“ říká.

Práce budou pokračovat

Jde například o detailní satelitní snímkování, geofyzikální průzkum nebo archeologicko-historický průzkum v knihovnách. „Syntéza všech těchto metod a postupů nám umožňuje se poměrně dobře připravit na práci v terénu. I když dopředu v archeologii nikdy přesně nevíte, co můžete nalézt nebo takzvaně objevit,“ dodává Bárta.

Práce archeologických týmů Českého egyptologického ústavu budou na pyramidovém poli v Abúsíru pokračovat i v dalších letech. „Vedle toho pracujeme i v jižním Abúsíru, což je další nekropole 3. tisíciletí. Toto jsou dva velké směry našich výzkumů, pokud jde o Egypt,“ uzavírá Bárta.

autor: ČRo
Spustit audio