Kdo a proč volí Trumpa a proběhnou americké volby férově? Otázky a odpovědi v seriálu Jana Kaliby

21. září 2020

Do souboje o Bílý dům zbývá méně než 50 dní. Podle srpnového průzkumu televize NBC většina Američanů nevěří, že volby mezi republikánem Donaldem Trumpem a demokratem Joem Bidenem proběhnou férově.

Trump navzdory průzkumům tvrdí, že hlasování poštou povede k zásadním podvodům a jen tak prý vůbec může prohrát. Opozice naopak bije na poplach kvůli zásahům do fungování Americké pošty prezidentem dosazeným šéfem.

Jsme naštvaní, tvrdí poštovní odbory

Místopředsedkyně washingtonské pobočky poštovních odborů Debby Szeredyová tvrdí, že Trumpem nedávno dosazený nový šéf pošty Louis DeJoy nechal odstranit třídicí stroje, které pomáhají právě při doručování hlasovacích lístků.  

Čtěte také

„Šéf pošty jejich rozebráním porušil procesní postup. Jsme naštvaní, ale tlak na něj je dost veliký, aby se to vyřešilo. Jsme nadšení podporou veřejnosti a budeme bojovat jako diví, aby byly všechny hlasy započítány a Amerika nepřišla o svou demokracii. Jsme na volební poštu zvyklí, takže chceme ujistit Američany, že nemusejí riskovat zdraví. Prosíme – volte poštou a volte včas,“ říká Szeredyová.

„Kromě cedulí, kterými vyjadřují sympatie Trumpovi, Bidenovi, hnutí Black Lives Matter či policii si Američané letos dávají před domy také vzkazy na podporu pošty a pošťáků. Ale obavy o spravedlivé volby se týkají i jiných oblastí,“ komentuje zpravodaj Českého rozhlasu Jan Kaliba.

Trumpovi se daří prodávat zmínky o Bohu

Stávající prezident Donald Trump má podporu mimo jiné mezi americkými evangelikály, konzervativci a a venkovskými komunitami zejména v jižanských státech. Tam mezi jeho velké přednosti počítají časté zmínky o Bohu, fotky s Biblí či jeho tažení proti potratům, i když právo na ně před vstupem do politiky naopak podporoval.

Čtěte také

„Je proti potratům a věří v Boha. Chce, aby si lidi pomáhali. Tak jako se snaží pomoct nám od koronaviru. Jen si myslím, že mu špatně radili. Bude podporovat naši armádu a naši policii. Joe Biden podle mě není kompetentní, má znaky demence a je začátkem a nástrojem většího plánu demokratů. Nepřeju mu nic zlého, ale je součástí plánu. Je to děsivé, protože myslím, že ztrácíme Spojené státy. Byla to dobrá země. Teď nevíme, kam to směřuje,“ říká prezidentova volička Cherry z města Charlotte.

Trumpovi se mezi Američany stále velmi dobře daří prodávat ekonomická čísla platná před pandemií, která prezident rád nafukuje slovy o nejlepší ekonomice všech dob. Slibuje také velkolepý návrat její síly.

Ve Spojených státech za Trumpa dál přibývala nová pracovní místa podobným tempem jako za vlády Baracka Obamy. Podobně rostlo HDP či příjmy střední třídy, s nimi ale také vládní dluh. 

„Provozuju malý podnik a přežívám v tomhle chaosu bez dluhů, protože mám našetřeno – a Trump nám to umožnil. Díky jeho daňové reformě teď neplatím 37procentní daň, ale jen 21 procent. Díky pandemické pomoci jsem nemusela propustit žádného zaměstnance,“ vysvětluje podnikatelka Erica.

„Trump zemi nemiluje, jen objímá vlajku“

Donald Trump je výjimečným prezidentem. Podporu a hlasy dokázal získat i od lidí, kteří před jeho příchodem na scénu neměli motivaci chodit k volbám.

Zároveň se od něj ale řada tradičních a známých republikánů včetně bývalého prezidenta George Bushe mladšího distancuje, někteří se dokonce velmi aktivně zapojili do kampaně ve prospěch demokrata Joea Bidena.

Čtěte také

„Náš ústavní systém kontroly a rovnováhy nezafungoval a pustili jsme se do jízdy na tygrovi. Beru za to i na sebe zodpovědnost. Dokonce jsem tehdy přispěl na Trumpovu kampaň. Máme tu rčení, že demokrati se zamilují a republikáni se zařadí. A tak si všichni včetně mě řekli – je to náš člověk, budeme ho volit,“ popisuje důvody, proč před lety podpořil Trumpa, daňový právník Albert Kirchner ze střední Pensylvánie.

Albert Kirchner volil celý život republikány svého hlasu pro Trumpa ale lituje. Teď se převlékl do Bidenovy modré

Kirchner teď bude hlasovat pro Bidena. „On tuhle zemi miluje, Trump jen objímá vlajku. Upřímně říkám, že Obamu jsem nevolil. Ale Trump převzal jeho pozitivní a rostoucí ekonomiku a poslal ji k zemi,“ říká.

„Jeho příznivci nerozpoznají, že je to právě Trump a jeho režim, kdo je drží zkrátka. Jestli dostane další čtyři roky, ukáže se v plné nahotě, jak mu nestačí postavit se proti soupeřům v parlamentním procesu. Je potřeba je zabít – tohle on mezi řádky dává najevo skupinám, které podle něj patří k domácím teroristům. Genocida, toho se bojím,“ dodává Kirchner.

Jako před rokem 1989

K českému nebo slovenskému původu se ve Spojených státech hlásí přes dva miliony obyvate. Také oni spoluurčí výsledek letošních prezidentských voleb. Někteří z nich se narodili ještě v komunistickém Československu. I tato zkušenost formuje jejich rozhodování, jestli hlasovat pro Donalda Trumpa, nebo Joea Bidena.

Trumpovi voliči Oliver Guňovský a Monica Rokus

Monica Rokus a Oliver Guňovský žijí v hlavním městě Washingtonu obklopení liberálními voliči demokratů. Odešli do Spojených států v 60. letech minulého století z komunistického Československa a říkají, že i tato zkušenost je vede k tomu dát znovu hlas Donaldu Trumpovi. „Tak jako před čtyřmi lety budu volit Trumpa. Když vyhrají demokraté, tak se to přiblíží k tomu systému, ze kterého jsem utekl,“ myslí si Guňovský.

Naprosto opačně uvažuje o Trumpovi, Bidenovi a komunismu Jan Smilek z Leesburgu ve Virginii, asi hodinu jízdy od Washingtonu. V Americe žije od roku 1997, coby student se aktivně účastnil sametové revoluce a bude volit Bidena. Jemu totiž československý režim před rokem 1989 připomíná Amerika s Trumpem v Bílém domě.

Bidenův volič Jan Smilek

„Byl jsem velmi rozčílen, když jsem viděl, co Trump udělal před Bílým domem. Vyklidil náměstí, na kterém jsem zrovna byl, aby si udělal bezvýznamnou fotku,“ vzpomíná Smilek na svou jarní účast na poklidné demonstraci ve Washingtonu.

Biden má šanci získat voliče Bernieho Sanderse

Joe Biden porazil v primárkách Demokratické strany Bernieho Sanderse, teď ale jeho oddané progresivní voliče potřebuje. Bez jejich hlasů se do Bílého domu nedostane.

Čtěte také

Před čtyřmi lety si to v podobné situaci ověřila Hillary Clintonová. Řada Sandersových příznivců raději k prezidentským volbám nešla, jiní dali hlas okrajovému kandidátovi, a někteří dokonce Donaldu Trumpovi, a pomohli mu tím k vítězství.

Průzkumy tentokrát naznačují, že letos by Sandersovi voliči nemuseli tolik volit třetí strany. A sám Biden má se Sandersem lepší vztah než Clintonová.

„Bernie vyzval, ať lidi volí Bidena. Podle mě to bylo důležité. Nevěděl jsem, co od Bidena čekat, ale vytvořil pracovní skupiny ke změně klimatu a životního prostředí nebo k systému zdravotního pojištění, a ty posunuly jeho program víc doleva. To dodává té Bernieho podpoře Bidena opravdovosti,“ říká Alex z Marylandu.

Koho budou volit američtí demokraté, kteří minule odmítli hlasovat pro Hillary Clintonovou?

„Myslím, že před čtyřmi lety lidi neměli představu, jak špatné to pod tímto prezidentem může být, takže třeba protestně nešli volit. Teď mezi přáteli cítím, že je to jinak. Nikdo z mého okolí neměl Bidena jako první volbu, ale všichni ho teď podporujeme, protože alternativa je hrozná,“ popisuje Alex.

Bidenovo rodiště, kde minule vyhrál Trump

Když kandidát demokratů Joe Biden v srpnu pronášel projev, kterým přijímal nominaci, Donald Trump se vypravil do Bidenova rodného města. Republikánský prezident tam uspořádal setkání se svými příznivci záměrně – a nejen ze symbolických důvodů.

Čtěte také

Scranton je součástí asi půlmilionového souměstí v údolí mezi nízkými táhlými kopci severovýchodní Pensylvánie, která patří ke klíčovým státům voleb. Kdysi se tu těžilo uhlí, po druhé světové válce se oblast přeorientovala na jiná hospodářská odvětví a převaha Američanů střední třídy tu tradičně volila demokraty.

Pak ale přišel Donald Trump a dokázal to změnit – a právě oblasti, jako je tato, mu v roce 2016 pomohly vyhrát celé volby. Ve zdejším okrese, kde leží Bidenovo rodiště Scranton, přetáhl Trump na svou stranu tolik Obamových voličů z roku 2012, že to republikánský výsledek zlepšilo o víc než 20 procentních bodů.

Bob, který se chystá volit spíše Bidena než Trumpa

„Ano, i já jsem dřív volil demokraty, ale naposledy jsem dal hlas Donaldu Trumpovi. Myslel jsem, že to bude dobré pro ekonomiku, když je ten byznysmen. Začal dobře, ale teď je všechno pryč. Změnil jsem názor. To, jak reaguje na pandemii, je tristní,“ hodnotí Bob, jeden z mnoha zdejších obyvatel důchodového věku.

„Navíc Trump uráží lidi, co nosí roušky, včetně novinářů, když se ho ptají. A vůbec – uráží všechny včetně veteránů. A ty jeho tweety – to je každý den něco. Navíc útočí na peníze, ze kterých se financují důchody. To je taky špatné. Biden podle mě není správným řešením, ale nikdo jiný na výběr není. Takže teď dám radši hlas Bidenovi než Trumpovi,“ popisuje Bob.

Trump i Biden usilují o hlasy Afroameričanů

Kromě pandemie a nově uvolněného místa v Nejvyšším soudu po smrti Ruth Baderové Ginsburgové se v roce prezidentských voleb dostalo do popředí ještě další silné téma. Spojené státy zažily po smrti černocha George Floyda vlnu protestů, kterých se podle průzkumů zúčastnilo 15 až 26 milionů lidí, což by z nich dělalo největší hnutí v amerických dějinách.

Čtěte také

Donald Trump se chopil historické vlny protestů po svém, kladl důraz na jejich minoritní, násilnou část a začal se silně profilovat jako prezident zákona a pořádku.

„Můj byznys je závislý na turistice, pořádám konference, a to ve městech, která jsou teď ničena protestujícími. To je špatné. Potřebuju, aby to skončilo, moje živnost na tom závisí. Trump to zajistí. Já věřím v právo a pořádek a on taky,“ tvrdí Trumpova volička Erica.

Ovšem podle průzkumů se nezdá, že by prezident touto částí kampaně dokázal pohnout voliči mimo svou základnu. Naopak Biden se snaží svými veřejnými projevy balancovat mezi podporou protestů, odsuzováním jejich násilné části a odmítáním návrhů odebrat policii peníze.

Oba kandidáti do větší či menší míry usilují o hlasy černošských Američanů. Nejen demokratický, ale i republikánský nominační sjezd hostil poměrně hodně Afroameričanů.

Všechny odvysílané díly reportážního seriálu Jana Kaliby najdete v audiozáznamu. 

autoři: Jan Kaliba , lup , kac
Spustit audio

Související