Káže vodu, ale sám pije víno? Pavel Maurer se přiznává k té největší stravovací chybě

6. září 2015
Glosa Pavla Maurera

„Udělal jsem tu největší stravovací chybu,“ přiznává bez okolků Pavel Maurer. Děláte ji také? Čtěte jeho glosu!

Právě jsem udělal tu největší stravovací chybu – nacpal jsem si břicho až k prasknutí! Slušně řečeno - jsem se přejedl a přecpal. A ještě ke všem za plného vědomí a bez jakékoli snahy se tomu bránit!

Ono to všechno jídlo bylo tak chutné, vyvážené, krásně spárované s vínem, že opravdu nešlo odolat. Já vím, co si o mně teď asi, vážení rozhlasoví posluchači, říkáte: ten Maurer ze sebe celé tři roky dělá chytráka, gourmeta, vypráví nám, co je, a není zdravé, jak máme jíst, jaké máme dělat našim dětem do školy zdravé svačiny – a sám se cpe jako prokopnutý! I na něj platí staré známé pořekadlo – káže vodu, ale pije víno!

Gastronomická nirvána

Jenže já jsem to fakt nemohl vydržet. Jen si představte, že jsem si objednal nenápadné meníčko o třech chodech, které na jídelním lístku vypadlo jako úplná dietka. Jenže pak mi na stole „přistála“ pečená obří cuketa, plněnou neskutečně dobrou směsí smažené cibulky, hub, lilku, rozinek a to vše okořeněné kurkumou, karí a skořicí. A to byl teprve předkrm! Úplná nirvána!

Čtěte také

Po tomto úžasném předkrmu jsem se býval měl zvednout, poděkovat za vynikající jídlo a velkou porci a jít domů. Jenže pak přišel hlavní chod – obyčejná ryba, mořský okoun jen malinko posolený a k němu tři miniaturní plátky brambor zakápnuté olivovým olejem. Takže velmi lehké jídlo.

Nakonec jsem měl na výběr několik dezertů. Zvolil jsem pochopitelně ten nejméně kalorický: sorbet z červeného pomeranče. Vynechal jsem puding, grilovaný kozí sýr a vanilkovou zmrzlinu s hořkou čokoládou. Prostě jsem šel jen do vodového – nejméně sytého – sorbetu.

„Meníčka by se měla zakázat!“

No a teď se nemůžu ani pohnout! Přecpal jsem se jako zvíře! Prostě jsem nedokázal od žádného chodu zanechat na talíři byť jen malý nedojedený kousek jídla. Porušil jsem své oblíbené pravidlo – jíst raději 5 krát denně a po malých částech.

Podlehl jsem neodolatelnému mámení cenově výhodného poledního menu a teď asi prasknu! Svou večeři dnes raději odevzdám nepříteli.

Ta záludná tříchodová meníčka by se měla prostě celosvětově zakázat. Zvláště, když jsou tak neskutečně dobrá, kvalitně připravená a za příznivou cenu.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio