Každý třetí vyšetřovaný člověk trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, varuje lékař

7. listopad 2019

Lidé, kteří se léčí s chronickou obstrukční plicní nemocí, žijí v průměru o dva roky déle než před pěti lety. Může za to komplexní léčba, ale i odhalení nemoci včas. Výhody screeningu představuje přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

Odhady hovoří o třech stech tisících Čechů, kteří nemoc mají, aniž by o tom věděli. Pilotní projekt screeningu na odhalení nemoci začal v lednu. „Za tu krátkou dobu se zjistilo, že každý třetí člověk, který screening podstoupil, touto nemocí trpí,“ upřesňuje Vladimír Koblížek.

Čtěte také

Projevy nemoci jsou zpočátku nenápadné: „Člověk obvykle mezi čtyřicátým a padesátým rokem se začne zadýchávat, později mu vadí nést těžší břemena nebo rychleji chodit.“ Lidé to připisují zvýšené váze nebo špatné kondici. Lékař ale varuje: „Řadu kuřáků nebo lidí pracujících v rizikových prostředích by v takovém případě měla navštívit lékaře.“

Nemoc má fatální dopady. „Tělo nějakou dobu odolává, ale potom začnou praskat plicní sklípky, nafukuje se hrudník a dochází k destrukci plíce.“ Následuje smrt udušením. „Většinu pacientů proti udušení bráníme, ale je to martyrium. Je jim špatně a musí být v nemocnici,“ popisuje lékař. Proto je důležité odhalit nemoc včas – v době, kdy destrukce plíce není tak velká.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio