Každý si nese svou kůži na trh, reaguje Dolejš na Grospičova slova o obětech z roku 1968

Komunistickému poslanci Stanislavu Grospičovi prošla slova o tom, že mrtví ze srpnové okupace v roce 1968 byli vesměs oběti dopravních nehod. Jeho strana po něm omluvu nežádá, poslanec KSČM ale připomíná, že stanovisko strany z roku 1998 jasně kriticky odsoudilo invazi a to, co potom přišlo.

„Relativizovat kritiku selhání minulosti a speciálně roku 1968 bychom neměli, protože pak bychom mohli vypadat jako nějaký kroužek přátel starých časů, a nikoliv strana, která pochopila, že je jednadvacáté století a že by se tyto dějiny neměly opakovat,“ říká.

O dopravní nehody nešlo, byli tam většinou lidé, kteří byli obětmi konfliktů.
Jiří Dolejš

Proč ale vedení KSČM slova neodsoudilo a nechtělo po Grospičovi omluvu nebo upřesnění? Podle Dolejše je reflexe především na něm samotném.

„Neradi bychom, abychom sklouzli do polemik s právem na názor, byť ty názory nemusí být vždycky šťastné a nemusí odpovídat stranickým stanoviskům,“ argumentuje s tím, že každý z politiků nese tím, co říká nahlas a veřejně, svou kůži na trh a píše si svou vizitku. „Dál bych to neeskaloval,“ dodává.

Podpoří komunističtí poslanci program mimořádné schůze Sněmovny, která se týká daňových zákonů a návrhu na prosazení rodičovského příspěvku? Poslechněte si kompletní rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související