Každý jednou potřeboval dostat první šanci. Mně to změnilo život. Zpěvačka Zea boří stereotypy v československém popu

18. září 2020
Rozhovor VR a MM

„Každý, kdo začíná, musí nejdřív dostat první šanci. I bílé dívky byly někdy na prvním castingu. Tvrdit, že romské modelky jsou nezkušené, a proto nemohou dostat šanci, je podle mě začarovaný kruh, který se dá překročit jen tím, že někomu příležitost dáte,“ říká hudebnice a herečka Alžběta Ferencová aka Zea. Sama dostala šanci díky tomu, že ji na ulici oslovil agent Miss Universe. Poslechněte si, jaká byla její cesta od modelingu k herectví a k debutovému albu Burning Light.

„Mladé Romky nevidí vedle mě a Moniky Bagárové v showbyznysu vzory, které vypadají jako ony. Ani mě nikdy předtím nenapadlo, že bych mohla jít na casting. Dokud nevíte, že máte zelenou a i vy můžete přijít a dostat šanci, nic se nestane,“ říká Zea.

Zea

Život a kariéru jí změnila soutěž Miss Universe. Dostala se do ní přes náhodné oslovení na ulici: „Nikdy předtím jsem neviděla v televizi v nějaké slovenské soutěži krásy dívku jako já, Romku. Moc jsem tomu nevěřila, ale dostala jsem se do finále a otevřelo mi to spoustu nových dveří,“ popisuje Zea.

Stále se setkává s rozpačitými reakcemi. „Říkají mi: ‚Vy jste Romka? To bych nikdy neřekl. Ale to nevadí!‘ Lidé si také často myslí, že jsem mulatka, a přijde jim to super. A když se dozvědí, že jsem Romka, dost je to překvapí. Lidé stále nevěří, že by Romka mohla vyhrát nějakou soutěž krásy. V hudbě a v tanci je to o trochu lepší,“ popisuje Zea.

Zea vyrůstala v Prešově a od malička chtěla být tanečnicí a choreografkou. „Do roku 2012 jsem nikdy nezpívala a ani jsem netušila, že bych to mohla umět. Změnilo se to, když jsem dostala roli herečky v seriálu. Začala jsem zpívat s kapelou For Someone, dostali jsme se do Česko Slovensko má talent a asi se přišlo na to, že nejsem úplně k zahození,“ směje se Zea.

Zea, vlastním jménem Alžběta Ferencová, pochází z Prešova na Slovensku. Nejdřív se věnovala zpěvu a tanci. Zásadní posun pro její život a kariéru přišel, když ji na ulici oslovil agent soutěže krásy. Účast v Miss Universe jí otevřela dveře k herectví. Účinkovala ve slovenských seriálech a reklamách. Přes seriálovou roli se dostala ke zpěvu. Aktuálně vydává svou první dlouhohrající desku s názvem Burning Light, kterou s ní spoluprodukoval Milan André. Pohybuje se v žánru alternativní pop, k jejím vzorům patří FKA Twigs nebo Jessie Ware.

Poslechněte si, jaká byla Zeina cesta přes herectví k prvnímu sólovému albu, které jí pod názvem Burning Light vychází tento týden. Jaké příběhy na desce vypráví?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka