Každý Čech vyhodí za rok přes 60 kg jídla. Plýtváme ale méně než průměrný Evropan, popisuje Strejcová z neziskovky

12. únor 2023

„Na konci každého roku se u nás vyhodí 80 tisíc tun potravin. Na jednoho spotřebitele v Evropské unii to vychází na 127 kilogramů potravinových zbytků a odpadu,“ říká zakladatelka neziskové organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová. Podle nejnovější statistiky Eurostatu se dohromady v celé EU vyhodí téměř 57 milionů tun potravin.

Pokud se vám vybaví plné popelnice za supermarkety, tak obchodníci, kteří se teď už ale snaží jídlo buď prodat, nebo předat potravinovým bankám, na celkovém plýtvání podílejí jen pěti procenty.

Na jednoho člověka připadá 33 kg vyhozených potravin, které by se ještě daly sníst.

„Teď už nevím o jediném řetězci, který by na to – alespoň mediálně – nekladl důraz. Zájem o toto téma se totiž hodně zvýšil – i proto, že se chtějí prezentovat jako společnosti, které potravinami neplýtvají,“ vysvětluje Strejcová.

Farmář-zpracovatel-obchodník-spotřebitel

Je tedy problém někde jinde na trase farmář-zpracovatel-obchodník-spotřebitel? Zemědělci a zpracovatelé dohromady přispívají k celkové mase všech vyplýtvaných potravin skoro třetinou. Větší částí se na tom podle Ústavu zemědělských a ekonomických informací podílí výrobci.

Čtěte také

Jan Pivoňka z Potravinářské komory s tím ale nesouhlasí. Výsledek měření podle něj ovlivňují obchodníci, kteří část přebytečných potravin vrací k likvidaci právě zpracovatelům.

V objemu vyhozených potravin se ale nikdo nevyrovná samotným spotřebitelům. Z většiny výzkumů dlouhodobě vychází, že domácnosti jsou zodpovědné za víc než polovinu všech vyhozených potravin.

„Ve studiích se ale neuvádí množství potravin, které se nesklidí na úrovni zemědělců – něco zůstane na polích nebo v sadech. A je teda potřeba počítat s tím, že se naopak započítává jídlo, které se ještě dá sníst, ale které je vykazováno jako různé zbytky,“ vysvětluje Strejcová ze Zachraň jídlo.

Čtěte také

Výzkum Mendelovy univerzity v Brně, při kterém se šlo napřímo do kontejnerů a popelnic lidí v různých typech zástavby v Brně, zjišťoval, kolik a lidé vyhazují.

„Na jednoho člověka připadá 33 kilo vyhozených potravin, které by se ještě daly sníst. A když k tomu připočteme ještě i další zbytky, tak je toto číslo je vyšší. Může tomu zhruba odpovídat Eurostatem spočítaných něco přes 60 kilo na osobu za rok. Podle Eurobarometru je na tom Česko ale relativně líp než ostatní státy. Je tak možné, že se tady relativně plýtvá míň než jinde,“ uzavírá.

Premiéru pořadu Zaostřeno jsme vysílali v listopadu 2022, natočila Lucie Pávová. Víc si poslechněte v audiozáznamu. 

autoři: Lucie Pávová , lup
Spustit audio

Související