Každé vejce má svůj rodokmen, který si najdete na internetu, říká Dagmar Tůmová z Českomoravské drůbežářské unie

18. duben 2014

Velikonoce jsou bezesporu vrcholem sezóny chovatelů slepic. Byť klasickým vajíčkům v posledních letech dýchají na záda plastové napodobeniny, čerstvé slepičí vejce je stále neotřesitelným vládcem české domácnosti o velikonočních svátcích. Na zdobení jsou nejvhodnější ta s bílou skořápkou. Proč jich však na pultech mnoho nenajdeme ani před Velikonocemi? Nejen to přišla do večerního studia Radiožurnálu vysvětlit posluchačům Dagmar Tůmová z Českomoravské drůbežářské unie.

„V České republice se chovají především hybridy, které mají hnědou skořápku vajec,“ říká hned na úvod rozhovoru Dagmar Tůmová. „U nás je maximálně sto tisíc slepic, které snášejí bílá vejce. Což je v porovnání s ostatními strašně málo.“

Proč dávají čeští chovatelé přednost jiným hybridům, tedy křížencům jednotlivých slepičích plemen? Na vině není podle Dagmar Tůmové ani tak křehčí skořápka, jako spíše zažité chovatelské zvyklosti.

A podle čeho při nákupu vybírat kvalitní vejce? Vejce je jedna z mála potravin, u které se může kupující z kódu, který je na něm natištěn, dozvědět vše o jejím původu – zemi, kde bylo vejce sneseno, technologii chovu i výrobce, z jehož farmy pochází.

Čtěte také

Každý si tak může na internetu podle příslušného číselného kódu ověřit, odkud na jeho stůl doputovalo právě to jedno konkrétní vejce. Komplikovanější je to ovšem s obalem. „Musí na něm být označena třídírna a balírna, ale může se stát, že uvnitř najdete třeba polská nebo litevská vejce,“ vysvětluje Dagmar Tůmová.

Povinností zpracovatele, který vejce dováží, totiž není uvádět na obalu kód země původu vajec. „My jsme to prosazovali, ale nestojí o to obchodníci,“ hájí se zástupkyně Českomoravské drůbežářské unie.

Jak dlouho vydrží vejce čerstvé a při jaké teplotě je nejlépe uchovávat? Skutečně platí, že čím žlutější vejce, tím kvalitnější? A v jakých podmínkách jsou dnes slepice ve velkochovech chhovány?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.