Každé vejce má svůj rodokmen, který si najdete na internetu, říká Dagmar Tůmová z Českomoravské drůbežářské unie
Velikonoce jsou bezesporu vrcholem sezóny chovatelů slepic. Byť klasickým vajíčkům v posledních letech dýchají na záda plastové napodobeniny, čerstvé slepičí vejce je stále neotřesitelným vládcem české domácnosti o velikonočních svátcích. Na zdobení jsou nejvhodnější ta s bílou skořápkou. Proč jich však na pultech mnoho nenajdeme ani před Velikonocemi? Nejen to přišla do večerního studia Radiožurnálu vysvětlit posluchačům Dagmar Tůmová z Českomoravské drůbežářské unie.
„V České republice se chovají především hybridy, které mají hnědou skořápku vajec,“ říká hned na úvod rozhovoru Dagmar Tůmová. „U nás je maximálně sto tisíc slepic, které snášejí bílá vejce. Což je v porovnání s ostatními strašně málo.“
Proč dávají čeští chovatelé přednost jiným hybridům, tedy křížencům jednotlivých slepičích plemen? Na vině není podle Dagmar Tůmové ani tak křehčí skořápka, jako spíše zažité chovatelské zvyklosti.
A podle čeho při nákupu vybírat kvalitní vejce? Vejce je jedna z mála potravin, u které se může kupující z kódu, který je na něm natištěn, dozvědět vše o jejím původu – zemi, kde bylo vejce sneseno, technologii chovu i výrobce, z jehož farmy pochází.
Každý si tak může na internetu podle příslušného číselného kódu ověřit, odkud na jeho stůl doputovalo právě to jedno konkrétní vejce. Komplikovanější je to ovšem s obalem. „Musí na něm být označena třídírna a balírna, ale může se stát, že uvnitř najdete třeba polská nebo litevská vejce,“ vysvětluje Dagmar Tůmová.
Povinností zpracovatele, který vejce dováží, totiž není uvádět na obalu kód země původu vajec. „My jsme to prosazovali, ale nestojí o to obchodníci,“ hájí se zástupkyně Českomoravské drůbežářské unie.
Jak dlouho vydrží vejce čerstvé a při jaké teplotě je nejlépe uchovávat? Skutečně platí, že čím žlutější vejce, tím kvalitnější? A v jakých podmínkách jsou dnes slepice ve velkochovech chhovány?
Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Obránci Mariupolu se vracejí domů. V ruském zajetí prožili mučení, které je vizuálně velmi postaršilo
-
ONLINE: Poslanci řeší nedůvěru vládě. ‚Drogový boss Escobar byl oproti kabinetu břídil,‘ srovnává Koten
-
Falešní zubaři z Vysočiny si hledali správné postupy ošetření na internetu. Přišli si na více než 4 miliony
-
‚Říkáme jim Mandragory.‘ Česká firma představuje na pařížském leteckém veletrhu pískající drony