Každé páté dítě v Česku trápí nadváha či obezita. Skryté zlo v jídelníčku jsou slazené vody

1. duben 2019

Kontrolujete u svého dítěte, jestli nemá příznaky nadváhy nebo dokonce už obezity? Problém totiž trápí každé páté dítě v Česku. Jejich počet se podle obezitologické společnosti za posledních dvacet let víc než zdvojnásobil.

Děti, které mají potíže s váhou, jsou navíc stále mladší. Čím dál častěji jde i o předškoláky. Problém chtějí pomoct řešit praktičtí lékaři pro děti a dorost, kteří by se nově měli o takové pacienty víc starat a pravidelně je monitorovat.

„Není výjimkou, že při preventivní prohlídce něco navážíme a za dva roky oni mají o 20 a více kilo navíc,“ popisuje své zkušenosti praktická dětská lékařka a předsedkyně jejich Sdružení Ilona Hülleová.

Minerálka denně? Za rok 25 kg cukru

Nejčastějšími důvody, proč děti tloustnou, je špatná strava a málo pohybu. Skrytým zlem jsou hlavně slazené minerálky, říká obezitolog Jan Boženský: „Jedna minerálka denně je za měsíc je přes dvě kila cukru, ročně je to pětadvacet kilogramů cukru, které dítě vypije.“

Liberální výchova dětí? Ano! Ale s pevnými hranicemi, říká psycholog

zlobivé dítě

Každý extrém je nebezpečný, ať už jde o výchovu autoritativní, nebo liberální, tvrdí odborníci. Pokud chcete uplatnit liberální výchovu u svých potomků, musíte jim stanovit pevné hranice. Ty by ale neměly být tvrdé.

Podle obezitologa Boženského pak není výjimkou, když v patnácti letech dítě váží i 180 kilogramů a jeho BMI přesahuje hodnotu 45. To už je těžká obezita, při které hrozí řada zdravotních komplikací, varuje lékařka Hülleová: „Mají nakročeno k cukrovce, vysokému krevnímu tlaku, mají problémy ortopedické, je tam pak riziko rozvoje metabolického syndromu, ale i onkologických diagnóz.“

I když je špatný životní styl hlavním důvodem obezity u dětí, není zdaleka jediný. Podle Jana Boženského z České obezitologické společnosti jde o širší, systémový problém: „Rozpadla se nám síť pediatrických pracovišť, nemáme vytvořenou edukaci, chybí tady systém vzdělávání v rámci obezitologie.“

Léčba obezity dětí je málo účinná

To by se teď mohlo změnit – o děti s nadváhou se totiž chtějí pravidelně starat praktičtí lékaři. Měli by je častěji zvát na prohlídky, na kterých s nimi rozeberou stravování, pohybové aktivity a kompletně je vyšetří.

Psychoterapeutka: Přísná výchova děti připravuje do života

Pozornost rodičů je pro dítě důležitá stejně jako hodnoty, které od nich přebírá

Nároky na výchovu se mění. Před 60 lety byly jednotné. Kdo vyčníval, byl zvláštní. Výchova byla mnohem přísnější, než je dnes. Je lepší volná výchova nebo pevná ruka?

Čas strávený s takovým pacientem by jim měl zaplatit nový výkon. O jeho zavedení už se zdravotními pojišťovnami jednají, potvrzuje David Šmehlík, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zdravotní péči: „Je to jedna z věcí, které jsou i součástí jednání v rámci dohodovacího řízení pro rok 2020, ale ty výkony bychom chtěli vyřešit nastavením v nejbližší době. Náklady kalkulujeme v řádu desítek milionů.“

S větším zapojením praktiků souhlasí i ministerstvo zdravotnictví a Česká obezitologická společnost. Léčba pacienta s obezitou je totiž nákladná a u dětí navíc málo účinná – v terapii jich uspěje jen zhruba pětina.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.