Každá stavba je originálem, říká nositel ceny Architekt roku Petr Hájek

21. září 2018

Ve všech domech, které doposud navrhl, jednu noc přespal – jen aby věděl, jak ten dům funguje. Architekt Petr Hájek tak kontroluje nejenom jakost stavby, ale jak říká, má z toho také zážitek. A možná i díky tomu, že ke své práci přistupuje takto zodpovědně, získal cenu Architekt roku.

„Aby stavba vznikla, tak je to mnoho let práce, vy neovlivňujete výsledek, vstupuje do toho řada vlivů, které brání vaší představě, kterou chcete realizovat. To ale není špatně,“ nastiňuje Petr Hájek úskalí své profese.

Každá omezení jsou ku prospěchu věci – pomáhají problém intelektuálně obrábět a nalézt nejvhodnější řešení. „Stavba je originálem, o kterém přemýšlíte pokaždé znova, s jiným týmem, musíte si zvyknout na to, jak vzájemně komunikovat a sladit rozdílné cíle v jeden,“ zdůrazňuje.

Pokud chceme přežít horka ve městech, musíme začít měnit vzhled měst hned, říká architekt Petr Lešek

Hraní ve fontáně

Jak přežít v rozpáleném městě, bylo v létě téma číslo jedna a jinak tomu nebude nejspíš ani v příštích letech. Jak se tedy můžeme připravit na klimatické změny, co mají radnice a lidé dělat, aby se ve městech žilo příjemněji? Proti horku musíme bojovat všichni, počítá se každá kytka na balkóně, říká v rozhovoru architekt Petr Lešek.

K jedné ze zajímavých realizací Petra Hájka patří i takzvaný Krtek situovaný ve Vrchlabí – ekocentrum, které je téměř celé zahloubené v zemi a připomíná hřebeny Krkonoš.

„Vznikla stavba, která v sobě spojuje krajinu, střechu tvoří louka, která má geometrii hor. Zároveň dům může sloužit jako laboratoř pod širým nebem – umožňuje ochranářům přírody sledovat určité procesy,“ nastiňuje.

autoři: Lucie Výborná , prh