Každá devátá prodaná žárovka je LED. Zpracovatelé nejsou na nový elektrooodpad připravení

3. červen 2018 06:00

Šedesát osm milionů – právě tolik žárovek je dnes v českých domácnostech. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ekolamp. Podle ní se navíc množství světelných zdrojů neustále zvyšuje. Meziročně skoro o dva miliony kusů. Výrazně roste hlavně počet LED diod. Zpracovatelé se proto musí připravit na nový typ elektroodpadu.

Už každé deváté svítidlo v Česku používá LED technologii. I LED svítidla ale jednoho dne doslouží. A stejně jako obyčejné žárovky nepatří do běžného odpadu.

Sběrných míst je po celé republice přes 23 tisíc. Třeba Pavel využívá speciálního světle modrého kontejneru v blízkosti svojí práce. „Jsou tady tři sběrné kontejnery – jak na žárovky, tak na trubice i svítidla,“ popisuje.

V celé Evropské unii firmy zpracují zhruba dvě procenta LED žárovek, v Česku je podíl ještě o něco nižší. Poptávka po světlech ale výrazně roste, potvrzuje i referentka nákupu Veronika Lenochová ze společnosti KV Elektro. Podle ní prodeje rostou už pět let v řadě.

„Nárůst je opravdu velký. Pro ukázku: loni jsme za celý rok prodali kolem půl milionu kusů nejběžnějších LED žárovek. No a letošní prodeje už loňský rok překonaly,“ vysvětluje Lenochová.

Nový typ elektroodpadu

Jenže na příliv většího počtu vysloužilých LED diod zatím Česko není připravené.

„V podstatě žádná evropská země není připravená, protože je to nový typ elektroodpadu. A teprve musí vzniknout nějaký proces a recyklační linky, které budou schopny rychle, levně a bezpečně tady ten odpad nějakým způsobem zpracovat,“ říká mluvčí kolektivního systému EKOLAMP Jan Hlaváč.

Dnes už tento elektroodpad zpracovává například společnost Recyklace EKOvuk z Příbrami. Během roku linkou projede až osm tun LED světelných zdrojů. „Zpracovávají se s jinými typy zařízení, jakou jsou například rádia, tiskárny, počítače,“ dodává předseda představenstva Petr Janda.

LED diod ve sběrných boxech přibývá pomalu, a to hlavně kvůli jejich dlouhé životnosti. Vydrží totiž svítit i více než deset let. „Významnější vzestupy sběrů nastanou přibližně za 5 až 10 let,“ potvrzuje mluvčí ministerstva životního prostředí Marek Čihák.

Ve sběru elektroodpadu se Češi zlepšují. Jen v loňském roce odevzdali k recyklaci přes 720 tun použitých žárovek a zářivek.

autor: zus
Spustit audio