Kávové velmoci chybí kavárenská kultura. Brazilské kafíčko pořád vede

Jestli je nějaká země kávovou velmocí, pak je to Brazílie. Velmocí kavárenskou však není. Nejčastější káva je tu totiž překapávaná, kterou natáčejí v bistrech z velkých kovových barelů. Kávová kultura se ale přece jen mění.

Když si dáte šálek výtečné brazilské kávy, je velmi pravděpodobné, že je z kávových zrn, která prošla přístavem Santos. Brazílie je už 150 let největší světový producent kávy a naprostá většina se jí vyváží právě tudy. Co ale do země museli naopak dovézt, je kávová kultura.

Osvědčené informace se dozvíte třeba v Muzeu kávy. „Obchody se odehrávaly v hale. Dokola stály dřevěné lavice a uprostřed se vyvolávalo. Byl tu pěkný hluk. Nahoře z ochozů pak gestikulovali baroni, majitelé kávových plantáží. Dávali tak znamení svým makléřům,“ vysvětluje Vinícius Morales, co se tu dělo od otevření v roce 1922 až do konce 70. let, kdy burza skončila.

Káva přinesla bohatství celé Brazílii

„Budova se stavěla, aby se z ní stala dominanta města. Tou je dodnes. Je postavena jako monument. Odpovídá tomu architektura, všechno je obrovské, monumentální, což představuje bohatství, které káva přinesla městu i celé zemi,“ říká technická koordinátorka muzea Marcela Rezeková.

Čtěte také

Dnes uvnitř najdete stálou expozici, příležitostné výstavy, výzkumné oddělení či velkou knihovnu. Vše zaměřené na kávu. Bývalá burza dnes hraje ještě jinou roli. Z ciziny, kam proudí mnohonásobně víc pytlů kávy, než se spotřebuje v Brazílii, přichází druhým směrem kávová kultura.

Překapávané, nebo espresso?

Stylové kavárny s pražícím přístrojem byly před pár lety v Brazílii velkou výjimkou. Espresso se dalo sehnat málokde. Káva se tu většinou louhuje nebo překapává přes filtr a hodně sladí. Ale časy se mění.

Zrakem i čichem se kontroluje kvalita kávy i pražení

„Naše brazilské kafíčko sice pořád ještě vede, ale lidi zajímá, jak se káva pije. Jestli pít překapávané, espresso nebo kapsle. Povědomí o kávě je dnes v Brazílii daleko větší,“ soudí Marcela Rezeková.

Pořádají se tu dokonce i kurzy pro baristy. Ještě před pár desítkami let se přitom degustovala výhradně káva určená na export.

autor: dkk
Spustit audio