Kauza nedostavěných bytů v Hradci Králové

8. květen 2002
Pod kůži

Už několik měsíců hýbe nejenom královéhradeckou radnicí, ale i veřejným míněním případ nedostavěných bytových jednotek na Pražské ulici. Jaký posun v případu nastal po zasedání královéhradeckých zastupitelů?

Pokud se rozhodnete, že si necháte postavit byt se zárukou města a státní dotace, nemusí být samozřejmostí, že i poté, co složíte zálohu a splníte všechny požadavky, budete bydlet. Čtyřiačtyřicet královéhradeckých rodin se totiž v těchto chvílích stále potýká s otázkou, kdy budou konečně bydlet ve svých nových bytech. Termín nastěhování budoucích nájemníků se totiž o sedm měsíců zpozdil. Důvod? Firma Mera Czech, která spolu s městem stavbu zajišťovala, je v současné době v likvidaci. Nájemníci proto po radnici žádají už několik měsíců urychlené řešení celé situace.

Jiří Nováček, jednatel nájemníků: My jsme se pokusili sestavit celkové vyjádření k tomu, kde by měly být nějaké přesné termíny a takové věci, protože kupa lidí z nás bydlí po podnájmech, u rodičů a už je to prostě neúnosné. Kromě toho jsme zvolili ze svého středu čtyři zástupce, kteří by v podstatě za nás za všechny jednali. Pokoušeli by se chodit na ta jednání města, jednali by s městem, se zástupci města a dále podle nějakého seznamu, který jsme si tam vypracovali, informovali nás další o tom, jak to vypadá. Protože jak jsme se tam shodli na tom, když budeme chodit na město, tak se nikdo nic nedozví. Pokud budeme vystupovat jako skupina, mělo by to být lepší. My jsme vlastně měli bydlet 31.11.2001, což samozřejmě znamená, že poté bychom se začali stěhovat. To se samozřejmě nestalo, ty byty jsou rozpracované. Konkrétně ta jednička a dvojka, tam je topení, elektrorozvody, nahozené zdi, jsou tam podlahy, je tam v podstatě potřeba ty věci dodělat, protože barák netopí. Je to syrové, zima s tím něco udělala, stalo se, že někde trošku omítky popraskaly, takže to budou nějaké opravy další. Kompletně vybavení toho bytu, který tam má být.

Výzvu urychleně řešit celou záležitost, zatím radnice příliš neakceptuje. Náměstek primátora Bedřich Koros už minulý měsíc na toto téma vysvětloval.

Bedřich Koros, náměstek primátora: V této chvíli na základě jednání předložili jsme si ty znalecké posudky. Jak městský, tak znalecký posudek ze strany Mery a sjednotili jsme se na výchozí ceně rozestavěné nemovitosti někde zhruba kolem 21,5 milionu je ta výchozí cena a sjednotili jsme se na tom, že ve vyrovnání, poněvadž podle úkolů vloženo ze zastupitelstva města primátorovi je potřeba dospět do konce tohoto sdružení, tedy zrušit smlouvu s Merou a bude muset proběhnout majetkové vyrovnání. Takže v tom případě budeme postupovat podle smlouvy o zrušení. To znamená Mera nám má předložit rozpis prostředků, které byly jednotlivými členy sdružení, městem a Merou vloženy do stavby.

O problému nedostavěných bytů jednali královéhradečtí zastupitelé opět tento týden. Radnice předložila návrh vyrovnat se majetkově s Merou tak, aby město mohlo převzít kontrolu nad celou stavbou, uvedl v průběhu zasedání zastupitelů Koros.

Bedřich Koros, náměstek primátora: Podíl Mery na této stavbě podle předložených faktur činí v této chvíli 4,96 milionu korun. Likvidátorka nám sdělila, že takovouto dohodu je v pátek připravena podepsat s primátorem v deset hodin za předpokladu, že jí zastupitelstvo sankci promine. Ta sankce činí někde kolem tří milionů korun asi.

Jednatelka Mery Eva Kijonková nám potvrdila, že tuto vskutku velkorysou nabídku ze strany města je firma ochotna podepsat.

Eva Kijonková, jednatelka Mery: My tato jednání hodnotíme samozřejmě kladně. Dohodli jsme se se zástupci města na tom, za jakých podmínek budeme akceptovat tu cenu. Domníváme se, že ta dohoda je udělána z obou stran korektně a pokud ji tady schválí zastupitelé, tak ze strany Mery nic nebrání tomu, aby v pátek ta dohoda nabyla nejenom ústní, ale i písemné podoby.

Zastupitelé však návrh nepřijali a uložili městu upravit smlouvy budoucích nájemníků tak, aby čekatelé na bydlení nepřišli o své peníze ani byty. Konkrétní lhůta, dokdy by smlouva měla být upravena, však opět nepadla. Budoucím nájemníkům tak nezbývá, než za své zaplacené peníze pouze čekat a doufat.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu